Едита Тахири: Нема ЗСО док Косово не добије број

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири рекла је за лист „Зери“ да се оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) неће догодити све док Косово не добије телефонски позивни број.

Према речима Тахиријеве, питање ЗСО је већ у фази када би требало да се изради Статут, у складу са одлуком Уставног суда.

„Међутим, ми нисмо почели са израдом Статута. То мора да сачека прво питање телефонског позивног броја за који је Србија већ прекршила споразум, јер је 1. марта требало да се заврши ово питање. Ми смо испунили све обавезе, док српска страна није извршила своје дужности“, тврди Тахиријева, пренео је лист „Зери“.  

 Канцеларија: Приштина не може да условљава формирање ЗСО

Владина Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да Приштина ничим не може да условљава формирање Заједнице српских општина, поготово не спровођењем споразума о телекомуникацијама, чија је примена такође блокирана њиховом неконструктивношћу.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је за приштински “Зери” да се оснивање Заједнице српских општина неће догодити све док Косово не добије телефонски позивни број.”Политика Приштине, осим што је неискрена и неконструктивна, оваквим порукама постаје и потпуно бесмислена”, наводи се у саопштењу.

Споразум о телекомуникацијама, указује се, није спроведен јер Приштина није створила услове за рад МТС-ове компаније на Косову и Метохији. Када то буде учињено, добиће, како је договорено, на коришћење још један позивни број за територијалну област у Србији.

“Телефонски саобраћај између централне Србије и Косова и Метохије ће се и тада одвијати без позивног броја и по локалној тарифи. А госпођа Тахири треба само да прочита споразум који је потписала и спроведе га”, стоји у саопштењу.

Све ово, наравно, нема никакве везе са преузетом обавезом да се створе услови за формирање Заједнице српских општина.”За нас је формирање Заједнице српских општина основни разлог учешћа у дијалогу, и рок за израду њеног статута био је 25. децембар прошле године. Када Заједница српских општина буде формирана, њен Секретаријат ће, управо у складу са споразумом о телекомуникацијама, бити доступан на позивном броју +381″, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ позвала је Приштину да, уколико не жели нормализацију односа и дијалог са представницима Београда нека то јасно и саопшти, уместо што, како наводе,  свакодневно лаже и обмањује домаћу јавност руковођена предизборним, унутрашњополитичким разлозима.

“Европска унија је, као посредник у дијалогу, вероватно и сама већ уморна од шибицарења приштинских политичара, али очекујемо да ће предузети кораке како би се из овог процеса одагнао бесмисао који већ постаје хроничан”, поручили су из владине Канцеларије за КиМ.

 

ИЗВОР: Танјуг