ЏОЗЕФ СТИГЛИЦ : Амерички сан је мит

САД се убраја међу земље с највећим неједнакостима у приходима и на врху је по питању неједнаких могућности напредовања на послу, изјавио је Џозеф Стиглиц.

Хоће ли Американац напредовати или не, не зависи од прихода и образовању његових родитеља, него од његовог труда.

“Амерички сан је мит!”, изјавио је овај левичарски настројен стручњак за питања неједнаких примања. Стиглиц је управо на турнеји с новом књигом ‘The Great Divide’, која се састоји од његових чланака о неједнаким друштвима.

Време за издавање ове књиге не би могло да буде бољи, будући да су неједнаке плате и економска мобилност вруће теме о којима је почело да се расправља поводом председничких избора који се у САД-у одржавају следеће године.

Сваки од председничких кандидата већ сад нуди чаробна решења за ове проблеме, а Стиглиц је један од ретких економиста који је јавно стао на страну свог кандидата, тачније, у његовом случају кандидаткиње – Хилари Клинтон.

Стиглиц иначе тврди да неједнакост у примањима у САД-у није тек резултат маркетиншких сила, него и политике тј политика коју су успоставили законодавци и компаније још након избора Роналда Регана за председника 1981. године.

Он је приметио да је након Другог светског рата уследила ера просперитета за америчку економију, али и њене раднике.

Међутим од тада су плате стагнирале, а доходак је пао тамо где је био и пре 40 година. У међувремену, плате извршних директора су порасле па су данас и до 300 пута веће од плата просечних радника, док су некада биле ”тек” 30 пута више.

Стиглиц је истакао и да на минимално плаћеним пословима данас већином раде особе које се првенствено брину за породицу, уместо да је реч о послићима које раде тинејџери у породицама, који на тај начин зарађују за себе џепарац.

Стиглиц такође напомиње да не постоји чаробни лек за тренутну ситуацију, али један од начина борбе против овог стања јест да се смањи монополистички утицај компанија, што ће им аутоматски смањити и плате.

 

 

ИЗВОР: Express