Џорџ Блејк: На Русији је тешка и критична мисија спасавања света

НАЈПОЗНАТИЈИ ЖИВИ ОБАВЕШТАЈАЦ УПОЗОРАВА: „У СВЕТУ СЕ ВОДИ ИСТИНСКА БИТКА ИЗМЕЂУ ДОБРА И ЗЛА“

 

Џорџ Блејк

  • Енглез Џорџ БЛЕЈК већ 52 године живи у Русији, а о свом животу данас каже: „Могао сам да постанем свештеник, а постао сам обавештајац. Могао сам мирно да прогурам кроз рат и године које су дошле за њим, а одлучио сам да будем део покрета Отпора. У првим послератним годинама сам био противник совјетске Русије, а у Корејском рату сам схватио колико су такви конфликти смртно опасни по човечанство и тада сам донео најважнију одлуку у животу“

 

БИВШИ британски обавештајац Џорџ Блејк, који је као двоструки агент радио за Совјетски Савез, изјавио је да руски шпијуни сада имају „тешку и критичну мисију“ спасавања света, саопштила је данас руска Спољна обавештајна служба.

Блејк који живи у Русији од бекства из британског затвора 1966, рекао је да руска Спољна обавештајна служба мора „спасити свет у ситуацији када су неодговорни политичари у програм ставили опасност од нуклеарног рата и резултирајућег самоуништења човечанства“.

„То је истинска битка између доба и зла“, навео је 95-годишњи бивши шпијун у саопштењу руске службе коју су пренеле руске новинске агенције.

Блејк је рекао да је тероризам „оставио крваве трагове у многим деловима света“.

Шеф руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин честитао је Блејку рођендан, наводећи да је он узор за запослене у тој служби.

 

Као двоструки агент, Блејк је предао неке од најчуванијих британских тајни Совјетском Савезу, укључујући планове Запада да прислушкује совјетске комуникације из подземном тунелу у Источном Берлину.

Блејк већ 52 године живи у Русији, а о свом животу данас каже:

„Могао сам да постанем свештеник, а постао сам обавештајац. Могао сам мирно да прогурам кроз рат и године које су дошле за њим, а одлучио сам да будем део покрета Отпора. У првим послератним годинама сам био противник совјетске Русије, а у Корејском рату сам схватио колико су такви конфликти смртно опасни по човечанство и тада сам донео најважнију одлуку у животу“.

Блејк не крије да му је Русија постала „друга домовина“:

„Постоји дивна руска жеља Мир вашем дому. Веома желим да буде мир у вашем, тачније – у нашем дому“.

Блејка је 1961. одао један Пољак који је пребегао, после чега је Британац осуђен на 42 године затвор, али је у октобру 1966. успео да побегне уз помоћ неколико људи које је упознао иза решетака.

Два месеца је Блејк провео скривен код свог помоћника, а онда је преко Европе превезен до Источног Берлина у дрвеном сандуку закаченом испод аутомобила.

Блејк је у интервјуу 2012. за руски државни дневник рекао да је се добро прилагодио животу у Русији.

 

 

 

ИЗВОР: Бета – Факти