“ЏИХАДИСТИЧКА СЕЛА У БиХ – РИЗИК ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ”

Аустријска и бх. полиција разбиле су терористичке центре, због чега сада прети одмазда Исламске државе, указује бечки дневник “Курир“.

Аустријски лист наводи да у БиХ више нема салафистичких села, која су била веза са терористичком организацијом.

Лист оцењује да би напад на двојицу војника у Сарајеву, који је починио Енес Омерагић, који је повратник из рата у Сирији, одмазда за операцију “Палмира”, којом су аустријска и бх. полиција разбиле велику мрежу за регрутовање бораца за Исламску државу.

Акција је почела 2014. у Аустрији, када је 900 полицајаца у Бечу, Грацу и Линцу учествовало у хапшењу 29 особа осумњичених за везе са Исламском државом.

Та група, међу којима је и проповедник мржње Мирсад Омеровић, из Тутина, који је осумњичен да је имао директну везу са калифом Исламске државе Абу Бакр ал Багдадијем у Сирији, имала је везе са БиХ.

Омеровић, који је деловао под исламским “борбеним именом” Ебу Тејма осумњичен је да је прикупљао финансијска средства за Исламску државу, као и да је регрутовао младе џихадисте, а у Европи готово ниједан одлазак џихадиста у Сирију није прошао без његове умешаности.

Траг је полицију довео до села Горња Маоча, гдје су били људи за везу са Исламском државом, преноси “Курир” додајући да је Исламска држава имала своје центре и у селима код Зенице, Бихаћа и Брчког.

Џихадистичка села и центри подршке Исламске државе у БИХ су се развили у безбедносни ризик по читаву Европу.

“Курир” је истражио актуелно стање у тим местима и дошао до закључка да те терористичке ћелије више не постоје, јер су их разбиле босанскохерцеговачке власти уз подршку Аустрије.

У међувремену су поново сва позната салафистичка села под контролом полиције, потврђују аустријске и немачке дипломате, које су асистирале властима у БиХ у акцијама.

Генералмајор Јохан Луиф, командант ЕУФОРа, потврдио јеКуриру“, да су сваекстремистичка селасада под контролом.

Тиме се стало на пут регрутовању бораца за Исламску државу, и број оних младих, спремних да се прикључе џихаду, у Босни се налази у паду, што је развој, који потврђује Служба за заштиту уставности и борбу против тероризма Аустрије.

Након разбијања босанско-оријентисаних структура аустријске власти су фокус деловања преусмериле на чеченску сцену у Аустрији.

Наиме, половина особа које су из Аустрије отпутовале у џихад, а идентификовано је око 250, су чеченског порекла.

Њихова структура није погођена акцијом против бх. екстремистичке сцене.

Снажна мрежа Чечена у Турској и Аустрији се и даље користи за трансфер џихадиста у Сирију, тврди “Курир” додајући да је спречавање регрутовања бораца најделотворније оружје у борби против Исламске државе, јер без бораца из иностранства та терористичка организација не би могла преживјети у Сирији и Ираку.

 

 

ИЗВОР: Танјуг