“Џихад-ратници” међу натурализованим држављанима БиХ? (ВИДЕО)

  • Министарство цивилних послова БиХ врши ревизију држављанства за лица која су то право стекла натурализацијом у периоду од 6. априла 1992. године до 1. јануара 2006. године.

Од 2006. године, када је ревизија почела, ово је трећи позив за достављање докумената. Државна комисија и Министарство већ су одузели држављанства од око 1.500 лица. Међу њима и више од 800 за које су надлежне службе процијениле да су безбједносно ризичне особе, углавном афроазијског поријекла. Деценију касније, на ревизију чека још око 19.000 држављанстава.

Широкогрудост ратне сарајевске власти, враћа се као бумеранг насљедницима! Са живописним биографијама – међу којима и они који су поникли у Алкаидином расаднику, у рату су стизали у БиХ! Преко ДКП мреже у Загребу, Бечу, Берлину…

Бивши директор АИД-а Мунир Алибабић пише како је само током 1992. године за 94 лица афроазијског поријекла издато бх држављанство. А Сарајево их је дијелило шаком и капом, посредством емисара међу којима је био и актуелни функционери СДА Шефик Џаферовић и Шемсудин Мехмедовић. И подијелило је – енормних 25.000 – придошлицама из Сирије, Египта, Судана, Авганистана…али и из Санџака.

 

 

 

 

Тадашња Херцег-Босна додијелила је тек око 200 – углавном добровољцима из Хрватске. Република Српска нешто више од 100 – углавном протјеранима из Хрватске. Двије деценије, касније – званично Сарајево ријешило је тек око 6.000 спорних држављанстава. Остатак је поново под лупом. Званичници не знају ни гдје власници живе, нити шта раде.

“Највећи број ових о којима причамо су стекли држављанство ратних година у Њемачкој и Аустрији, у земљама гдје се за оне који су имали пасош БиХ плаћала накнада у виду хуманитарне помоћи”, истиче Милан Зјајић, помоћник министра Министарства цивилних послова БиХ.

Између незаконитих корисника хуманитарне помоћи, џихад ратника и вишегодишњих затвореника злогласног Гвантанама – сарајевска заоставштина више је него богата. На ревизију ће и четири од шест припадника тзв. Алжирске групе. Међу њима и Боудела Хаџ. Држављанство му је одузето, па враћено.

“БиХ већ има њихове досијее из Алжира и потврде о некажњавању. Ван памети је тражити ту исту потврду коју они имају у свом посједу”, истиче супруга Бодуела Хаџа Нађа Диздаревић.

За разлику од Сарајевских пасоша, они издати у Бањалуци имају и власника и стварну – а не фиктивну адресу. Надлежни увјеравају да они неће бити колатерална штета у сарајевском хаосу.

“Засигурно можемо рећи да неће нико остати без држављанства. По свим нашим истраживањима, ту се ради о једном мањем броју људи, можда 100-ак или мало више лица”, каже помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета.

Без бх држављанства неће остати лица која су исто стекла по основу пребивалишта у БиХ на дан 6. априла 1992. године, лица која су до 1. јануара 1998. остварила двије године боравка у БиХ, или до 1. јануара 2000. три године, нити лица која су исто добили по основу Споразума о двојном држављанству БиХ с другим земљама.

Апсурдно звучи, али без држављанства БиХ, бар за сада, неће остати ни сви они који се на општи позив за доставу документације нису ни пријавили.

Свега неколико десетина, мање од 50 лица се јавило и доставило потребну документацију – истиче Зјајић.

Статус кво, међутим, неће моћи вјечно да траје, јер је БиХ преузела обавезу ревизије приликом добијања безвизног режима. А према безбједносним процјенама, с пасошем БиХ свијетом и даље путују сљедбеници Осаме бин Ладена. Све захваљујући гостопримљивим сарајевским домаћинима.

 

 

ИЗВОР: РТРС