ДСС: Вучић продајом Телекома држави Србији наноси штету свесно, а не у незнању

ПРЕДСЕДНИК Владе Александар Вучић, потпуни лаик у области телекомуникација, изјавио је да „они који говоре да је Телеком сребрнина немају појма о чему причају“.

Овом скандалозном  изјавом је нанео тешку увреду групи 208 домаћих и страних стручњака, међу којима су 23 академика, 61 професор Универзитета и 48 доктора наука и свим члановима  Академије инжењерских наука Србије, који су се јавно огласили о штетности продаје „Телекома“, као и великој већини грађана Србије која се продаји противи.

Председник Владе при томе, без имало стида, и самог себе некадашњег оптужује да није имао појма о чему прича. Пре пет година говорио је да „Телеком“ не треба продавати „јер би то био потез недомаћинске и неодговорне власти“ која „крчми оно што су претходне генерације стицале“.

У априлу је 2011. године његова странка је поднела кривичну пријаву против председника тадашње Владе Мирка Цветковића и чланова Радне групе за продају „Телекома“, а Вучић је изјавио да је продаја Телекома „пљачка и злочин према грађанима којима се отима једино што вреди“.

Данас, када је ММФ-у обећао да ће „Телеком“ да прода, а својим пријатељима да ће бити продат баш њима, говори сасвим другачије и продају „Телекома“ брани на најбескрупулознији начин, свесно говорећи неистине.  Противници продаје најпрофитабилније српске компаније веома добро знају о чему причају када истичу непобитне чињенице:

продаја је незаконита, јер је инфраструктура „Телекома“ у јавној употреби, па не може да се приватизује,

продаја је економски неоправдана, јер је „Телеком“ по нето добити друга компанија у Србији, за шест месеци је остварена добит од 135 милиона евра, приход од „Телекома“ чини 13% републичког буџета, највећи је регионални инвеститор и потпуно је спреман за утакмицу са конкурентима,

продајом се угрожава безбедност државе, препуштањем целокупне телекомуникационе инфраструктуре страним компанијама,

продаја је штетна за технолошки развој Србије, њену информационо- комуникациону индустрију, јер технологија и услуге неће бити куповани од српских предузећа, а истраживање и развој ће се обављати у матичној фирми, не у Србији,

продаја је штетна по грађане Србије, као кориснике услуга фиксне и мобилне телефоније и услуга приступа интернету, јер ће страни власник моћи да самовољно, без икаквог утицаја државе, диже цене својих услуга, не подижући њихов квалитет и не инвестирајући у ширење територијалне покривености Србије телекомуникационом мрежом.

Председник Владе све ово веома добро зна и штету коју чини држави Србији и свим њеним грађанима – чини свесно, а не у незнању.

Уместо што Александар Вучић стручњацима говори да „немају појма о чему причају“, Демократска странка Србије га позива да уважи њихове стручне аргументе и одустане од погубне приватизације нашег националног оператера.

 

 

ИЗВОР: Демократска странка Србије