Државни секретаријат САД саставио списак Вашингтону послушних држава

 

Државни секретаријат Сједињених Држава припремио је студију у којој је размотрен списак држава која у Уједињеним нацијама гласају у сагласности са интересима Вашингтона, али и списак оних држава које гласају на основу властитих позиција.

Према студији током 2017. године у Генералној скупштини УН поднета су 93 пројекта различитих резолуција, при чему су у 31 посто случајева већина држава подржале позицију Вашингтона. Ипак, за годину дана подршка је пала за 10 посто. Међу најпослушнијим државама нашли су се Израел, Микронезија, Канада, Маршалова острва, Аустралија, Велика Британија, Француска, Украјина и Чешка.

Сопствену позицију по бројним питањима показале су следеће државе: Венецуела, Иран, Куба, Северна Кореја, Сирија, Јужоафричка Република, Туркменија, Бурунди, Зимбабве, Боливија итд.

Коментаришући студију, представник САД у УН, Ники Хејли, изјавила је да је «то неприхватљив одзив» на америчке инвестиције, јер САД уплаћују у буџет УН 22 посто средстава, тј. више од свих осталих.

Због тога је у децембру 2017. године председник САД, Доналд Трамп, запретио да ће сваку државу која у Савету безбедности УН гласа против интереса Вашингтона, а посебно против признања Јерусалима за главни град Израела лишити финансијске помоћи.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи