ДРЖАВНА ДУМА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ТРАЖИ ПРЕКИД ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СА ТУРСКОМ

  • „Чином обарања руског авиона Турска је манифестовала солидарност са терористима“
  • Анкара је повезана са Исламском државом и потребно је опасност свести на најмању могућу меру, што значи прекинути авиосаобраћај са овом земљом, те евакуисати руске грађане који се тамо тренутно налазе

 

 

Депутати државне Думе Руске федерације предложили су влади да опозове амбасадора из те земље и забрани летове цивилних авиона у Турску. Депутати позивају председника Владимира Путина да прекине дипломатске односе са Турском после неоправданог обарања руског војног авиона Су-24.

Такав предлог шефу државе упутио је Валериј Рашкин и Сергеј Обухов (оба из Комунистичке партије). Копија писма прослеђена је и министру спољних послова Сергеју Лаврову. „Агресија Турске и овај пут потврђује неограничену подршку Турске Републике међународном тероризму, а посебно у Русији забрањене терористичке организације Исламске државе“, пише руски лист „Известија“.

Зато Ришким и Обухов верују да због турског понашања треба предузети хитне мере.

Овако размишљање деле и други депутати, који мисле „да је чином обарања руског авиона Турска манифестовала солидарност са терористима“.

Очевидно је, сматрају депутати, да је Анкара повезана са Исламском државом и потребно је опасност свести на најмању могућу меру и прекинути авиосаобраћај са овом земљом, те евакуисати руске грађане који се тамо налазе.

Руски авион је оборен ловцем америчке производње Ф-16.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи