ДРУГА ИЛИ ТРЕЋА ЖЕНА: Шта се крије иза тајних бракова Арапа са држављанкама БиХ?

  • Арапи који жене Босанке најчешће долазе из Саудијске Арабије, Емирата, Кувајта, Египта и Либије, а оне су најчешће или друга или трећа супруга иако је у овој земљи полигамија забрањена.
  • Све је учесталија појава склапања бракова између Босанки и бизнисмена из арапских земаља који су већ ожењени. Уз пристанак оца или брата, Босанке постају друге, па чак и треће жене страним држављанима, али остају живети у БиХ.

 

Тридесетшестогодишња Сарајка, која из првог брака има двоје деце, постала је друга супруга једном Арапину. Она појашњава да се око два месеца, путем телефона и видеопорука, упознавала са његовим начином живота и обичајима. Њен отац је дао пристанак за склапање брака и венчали су се у Сарајеву.
“Пристала сам свесно на такву врсту брака. Венчани смо пред Алахом…”, каже Сарајка. Она тврди да познаје још двадесетак жена које су постале друге, а једна и трећа жена Арапину. Венчања у БиХ обављају особе које су у вери и оне им издају папир који није важећи како по исламским, тако и законским прописима у држави. У Исламској заједници у БиХ наводе да немају података о овој појави. Уколико би, евентуално, неки имам обавио такво венчање, био би дисциплински одговоран јер би то значило кршење процедура које постоје унутар Исламске заједнице.

Пре обављања шеријатског, у БиХ је потребно обавити општинско венчање, које се ради у складу са Породичним законом. Према том закону, није могућа полигамија – да један супружник има више од једне супружнице. Пристајући на брак са Арапином, Сарајка је, како каже, била свесна да муж неће са њом бити сваки дан. Појашњава да он долази у БиХ скоро сваки месец, и то зависи о обиму посла који ради у својој држави или у БиХ. “Што се тиче мог мужа, он је једна душа од човјека. Сваки дан се чујемо и видимо преко тих видеопозива. Мени не недостаје тих лепих речи и упућивања пољубаца”, прича Сарајка, истичући да је у потпуности осетила његово поштовање и љубав. Према речима Сарајке, време док јој муж није у БиХ користи да буде с децом, одмори се психички и једноставно “за себе”. “Кад је он ту, ја уживам, ходам…”, каже она.

Женама које се удају за Арапе она саветује да морају прихватити да им мужеви неће бити ту константно, јер су већ ожењени, имају децу и посао у другим државама. “Ако је жена пристала да дели мужа с другом женом, мора прихватити услове које носи такав брак”, напомиње она. Приликом склапања брака са Арапином, Сарајка је добила мехр (одређена имовина или износ који супруг даје ако дође до развода). Уз то, наглашава, сваки јој месец даје одређени износ како би могла уздржавати себе и децу, као и за друге трошкове. “Претежно, они траже жене које су разведене и имају децу, да им обезбеде неку будућност. Њима није у интересу да имају децу с тим женама, мада има и таквих случајева”, каже она. Њену судбину дели и Босанка која се с 23 године удала за Кувајћанина и постала његова друга жена. Тврди да је реч о “браку из љубави”.

Обе саговорнице носе хиџаб (мараму). Због осуде средине, 23-годишњакиња не жели да откријемо у којем бх. граду живи. С новим супругом, како је казала, вјенчао ју је имам којем не жели открити идентитет. Заштита жена Сарајевски муфтија Енес Љеваковић тврди да Исламска заједница у БиХ нема никаквих егзактних података о појави да Арапи вјенчавају Босанске као своје друге или треће жене. Због тога, истиче Љеваковић, не могу се подузети мјере јер се не крши процедура Исламске заједнице, односно не јављају се “нашим имамима матичарима”, те да нису “регистровани у матичним књигама венчања при меџлисима Исламске заједнице”.

“Исламска заједница у потпуности поштује државне законе који прописују процедуру венчања. С друге стране, тиме се осигуравају права женама и оне су заштићене”, каже Љеваковић, напомињући да су жене заштићене једино ако држава признаје одређену заједницу као брачну, а што се постиже “цивилним” венчањем. Упркос непостојању података, Сарајка каже да познаје 20-ак жена које су се удале за Арапе. “Знам да их има и у другим градовима где се практикује ислам, има исламски факултет и доста покривених жена”, каже она и наглашава да Арапи жене вернице. Њен муж, како тврди, није захтевао да носи никаб (вео преко лица) онако како носе жене у арапским земљама. Сарајкин муж је од ње старији 15 година. Она напомиње да је старосна разлика између жена и Арапа који их жене од две до 20 година.

“Ако већ имају поред себе једну која је њихова вршњакиња, онда је нормално да ће тражити млађу. Мада има и случајева да траже жене својих година”, каже она, појашњавајући да Арапи који жене Босанке најчешће долазе из Саудијске Арабије, Емирата, Кувајта, Египта и Либије. Адвокат Есад Хрвачић наглашава да на подручју БиХ нико нема право на полигамију. “То је основни постулат европског права и немогуће је примјењивати шеријатско право, по којем се може закључити брак с више жена”, каже он. Према Хрвачићу, Породични закон не прописује казне за полигамију.

 

ИЗВОР: Независне