Др Јована Стојковић: Педијатријски дани и непроспаване ноћи

Др Јована Стојковић

Са овогодишњих нишких Педијатријских дана, чији је главни спонзор Glaxo Smith Kline, стигла нам је изјава забринутих педијатара о „паду обухвата имунизацијом деце“.

За земљу која је прва у Европи по оболевању деце од карцинома (сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно умре), у најмању руку чудна је оволика брига за статистички показатељ (обухват вакцинацијом је проценат вакцинисане деце у односу на број деце која су планирана за вакцинацију).

Наиме, на сајту pedijatri.org.rs може се наћи списак прихваћених радова за овај симпозијум, те се о вакцинацији говорило у осам радова и у то у ударном термину првог дана конгреса, док је од укупно 110 радова „чак“ два посвећено теми карцинома, уз изненађење да у делу који обрађује хематологију нема помена о дечјим леукемијама.

Приметна је и „комерцијална презентација“ компаније Glaxo Smith Klinе „Pravilnik o imunizaciji i naĉinu zaštite lekovima – nove vakcine“, иначе истакнутог произвођача вакцина. Цењени предавачи предавањa које је спонзорисала ова фармацеутска кућа били су водећи стручњаци који су иницирали забринуту изјаву.

Гласни промотери обавезне вакцинације и у „региону“ интензивирају забринутост по овдашњим симпозијумима. Међутим, њима је спонзор Pfizer.

Снажна порука забринутих педијатара упућена је државним органима са предлогом да се развије државна стратегија за „сузбијање антивакциналног лобија“ (читај: родитеља који желе да одлучују о вакцинацији рођене деце).

Када погледамо званичне податке Батута, видимо да „неодговарајући обухват“ до 2015. постоји за ММР вакцину, коју, гле чуда, производи Glaxo Smith Klinе (Priorix). У години 2016. oбухват је нижи од предвиђеног и за хепатитис Б вакцину коју, гле чуда, производи иста кућа (Engerix B) којa је произвођач и вакцине против пнеумокока која ће бити уведена као обавезна 1.3.2018. (Synflorix).

Сасвим случајно они су спонзор горе наведеног „комерцијалног предавања“ о правилнику имунизације и новим вакцинама.

Још један произвођач вакцине против пнеумокока – Pfizer (Prevenar), уједно је и спонзор хрватских предавача и заговорника обавезне вакцинације (погледати прилог).

И, нема овде никакве узрочности, само „слаба“ корелација: фармацеутска кућа – стручњаци – држава – закон – медији – присилна вакцинација – глупи родитељи који не воле своју децу – зомбирано друштво којим се управља страхом и дебелим цревом.

И сви спавају мирно.

 

 

 

ИЗВОР: facebookreporter.org