Доњи дом швајцарског парламента изгласао забрану ношења бурки

ПРЕДВИЂА КАЗНЕ ДО 10.000 ФРАНАКА, АЛИ ЊЕГОВА ПРИМЕНА МОЖЕ БИТИ ОДЛОЖЕНА ДО РЕФЕРЕНДУМА

 

 

  • У Швајцарској од осам милиона становника, 350.000 су муслимани. У земљи је већ избио низ контроверзи са муслиманском мањином, укључујући казне родитељима који нису дозвољавали ћеркама да учествују у часовима пливања или случајеве да ученици нису хтели да се рукују са својим наставницама

 

 

ДОЊИ дом швајцарског парламента тесном већином је усвојио закон којим се забрањује ношење бурке, али о том питању ће се највероватније на крају одлучивати референдумом.

Нацрт закона који је предложио посланик Волтер Вобман из популистичке десничарске Народне партије Швајцарске усвојен је са 88 гласова за и 87 гласова против, преноси АFP.

Закон је готово идентичан ономе који је усвојен у кантону Тичино, а који је ступио на снагу 1. јула и предвиђа казне од 100 до 10.000 швајцарских франака за ношење вела преко целог лица.

Међутим, оцењује швајцарска агенција АТS, данашње гласање се може показати само симболичним, јер се очекује да ће законодавци одлучити да сачекају са спровођењем закона док се грађани не изјасне о овом питању на референдуму.

Већ је и покренута иницијатива за прикупљање 100.000 потписа потребних за референдум.

Према анкетама јавног мњења, швајцарски гласачи су у великој већини за забрану бурки, али до референдума би могло проћи још две године.

У Швајцарској од осам милиона становника, 350.000 су муслимани.

У земљи је већ избио низ контроверзи са муслиманском мањином, укључујући казне родитељима који нису дозвољавали ћеркама да учествују у часовима пливања или случајеве да ученици нису хтели да се рукују са својим наставницама.

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг