ДОКТОРИ НАУКА НА УЛИЦУ, ЗЕМЉА СТРАНЦИМА : Како је СНС уништио светски признат научни институт у Крагујевцу

М.Б.

 

 

  • Скупштина донела коначну одлуку о судбини Центра за стрна жита. Доктори наука остају без посла
  • Центар за стрна жита у Крагујевцу, најстарија научно-истраживачка установа на Балкану, основан је 1898. године. Научни радници су за тих 119 година произвели преко стотину лиценцираних и признатих сорти житарица.

 

foto: EPA Koca Sulejmanovic, ilustracija espreso.rs, Printscreen Youtube

FOTO: EPA KOCA SULEJMANOVIC, ILUSTRACIJA ESPRESO.RS, PRINTSCREEN YOUTUBE

 

 

Ипак, иако део историје, Центар је претходне године прешао у руке локалне самоуправе, на чији захтев је Влада Србије и одобрила пренос, а хектари најатрактивних поља потпуно су запостављани и чекају да буду претворени у индустријску зону и понуђени инвеститорима.

На данашњој седници одборници Скупштине града требало је да одлуче о судбини Центра за стрна жита и њених запослених. Предвиђено је да уместо 45, Центар има само једног запосленог.

Како Еспресо сазнаје, седница је завршена и одлука је усвојена – најстарија научно-истраживачка установа на Балкану се гаси!

В.Д. дирекотор Центра, Благоје Ковачевић у разговору за Еспресо рекао је да је гашење Центра у ствари гашење традиције дуге 119 година и да је уверен да иза свега стоји власт.

 

FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE / TV KRAGUJEVAC

 

– Усвојили су одлуку и то је крај. Центар се дефинитивно гаси. 55 хектара најлепше земље ће отићи у неповрат, да се прода странцима, да граде тржне центре и ко зна шта још. На њихову жалост сада ће морати да нам исплате све доприносе које нису уплаћивали претходне четири године. Нисмо имали ни здравствену књижицу – објашњава Ковачевић и додаје да и након покушаја да разговара са градоначелником, ништа није постигнуто, јер никада није хтео да их прими:

– Преко двадесет дописа сам упутио градоначeлнику господину Радомиру Николићу, али џаба. Никада није није одговрио ни на један. А ко им је тај један радник који наводно треба да остане да ради – не знам. Знам да то нећу бити ја сигурно – објашњава Ковачевић.

Он је нагласио да сви радници мисле да је ово за центар крај, “завршена прича” и да нема назад.

– Шта смо се бунили, бунили смо се. Покушали смо на све начине, безуспешно. Јасно је да иза свега стоји власт. Њих занима само земља. Баш их брига и за раднике и за пољопривреду – објашњава Ковачевић и додаје да је власт већ основала нови центар како би запослила своје кадрове.

– Нови центар је већ основан. Чини ми се ни они не знају шта ради и која му је сврха. Зове се Центар за рурални развој и пољопривреду, и организују сајмове. Шта друго да вам кажем… Не раде ништа, примају плате. У том центру 4 радника су стално запослена, а десет их је на одређено време и то су све партијски кадрови. Они ће сад преузети имовину Центра. Ону материјалну, али и ону вреднију, створену умом и духом, лиценце за сорте стрних жита, велики број научних радова, а верујем да неће знати шта с тим – рекао је Ковачевић за Еспресо.

И док кадрови власти, смештени у фотеље новог Центра, вероватно нису ни свесни традиције и вредности која им доспева у руке, научни радници, инжињери, техничари и сви други запослени, иако нису одговорни за стање у којем се Центар налази, завршили су на улици.

А најстарија научно-истраживачка установа на Балкану постаће бледа сенка…

 

 

 

 

ИЗВОР: espreso.rs