ДОГОВОРЕНО: Одсад ће власт Србије подстицати грађане Србије да – заволе NATO

ДОГОВОР СТАЛНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СКУШТИНЕ ПРИ ПС NATO И „ЕКСПЕРТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ“ АЛИЈАНСЕ

 

 

Делегација ПС NАТО у посети Скупштини Србије

Делегација ПС NАТО у посети Скупштини Србије

 

 

 

ПОТРЕБНО да и Србија, и NATO дају допринос како би се однос јавности у Србији према сарадњи са Алијансом променио и објаснило грађанима зашто је та сарадња потребна, сагласили су се данас чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини NATO и експертска делегација NATO-а.

Експертска делегације Секретаријата NATO борави у Београду у посети сталној делегацији Народне скупштине у ПС NATO, ради праћења примене Индивидуалног акционог плана партнерства између Србије и NATO-а, наводи се у саопштењу скупштинске прес службе.

Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС NATO Драган Шормаз детаљно је упознао делегацију Секретаријата NATO, у којој су били Лори Вокер, експерт Сектора за политичке послове Секретаријата NATO и бригадни генерал Чезаре Маринели, шеф NATO Војне канцеларије за везу у Београду, са парламентарном контролом и надзором над радом служби безбедности, као и радом Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за контролу служби безбедности.

„Мислим да је учињен огроман напредак у начину на који се Парламент изборио за своју позицију, када је у питању контрола рада агенција и министарстава, у односу на 2000. годину када сам први пут постао народни посланик. Ми смо један од ретких парламената у Европи, који се изјашњава о учешћу наших снага у мировним мисијама УН и ЕУ широм света, што је имало подршку свих посланичких група у Народној скупштини“, истакао је Шормаз.

Он је додао да је Народна скупштина, у претходном периоду, све споразуме са NATO разматрала на пленуму и доносила их једногласно.

Дубравка Филиповски, члан делегације Народне скупштине у ПС NATO, истакла је новине у раду Одбора за одбрану и унутрашње послове, као што је присуство министара седницама приликом подношења извештаја о раду, а посебно је нагласила заинтересованост народних посланика за спровођење IPAP и Резолуције 1325 – Жене, мир и безбедност.

Она је додала да применом ове резолуције у Србији има 7,8 одсто жена војника, али још увек не и жена генерала. Филиповски је додала и да је у прошлом сазиву Народне скупштине Одбор за одбрану и унутрашње послове водила жена, као и да је план да то буде тако и у овом сазиву.

Бранислав Блажић, члан делегације Народне скупштине у ПС NATO истакао је да Србија има јасан политички циљ, а то је да буде фактор стабилности на Балкану, будућа чланица ЕУ, али и војно неутрална држава, истиче се у саопштењу.

 

 

ИЗВОР: Танјуг