ДОГОВОР ЕУ И ТУРСКЕ НЕМОРАЛАН И ПОЛИТИЧКИ ШТЕТАН

Лист «Die Zeit“ критикује намеру Европске уније да се договори са Турском око имиграционог питања.

Према мишљењу политиколога и правника Дилека Курбана овај договор од самог почетка је споран са политичког и моралног аспекта. Све треба критички сагледавати после терористичког напада на Париз, пише Курбан за поменути лист.

Прво, сумњиво је да ће Турска избеглицама обезбедити адекватну заштиту. Треба подсетити да су 30. октобра 2015. године у Турској пронађени двојица сиријских новинара којима су одсечене главе. Поменути новинари су писали о зверствима Исламске државе. Осим тога, према турском праву, Сиријци не могу стећи статус избеглица у сагласности са Женевском конвенцијом. Ово је повезано са тим што је Анкара увела тзв. режим привремене заштите, који избеглицама не даје потребни правни статус. Последица је да договор ЕУ са Турском супротан међународном праву.

Друго, могу ли, продужава Курбан, Меркел и други председници држава Уније имати поверења у Ердогана који се снисходљиво односи и подржава Исламску државу и друге терористичке групе?

Да подсетимо, ЕУ и Турска су се договориле током самита одржаног 29. новембра у Бриселу да Брисел додели Турској три милијарде евра за смештање имиграната на њеној територији, појача контролу границе и борбу са групама које шверцују имигранте.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи