ДОДИК: Нећемо дозволити Изетбеговићу да нам намеће бошњачко уређење БиХ!

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска неће допустити лидеру СДА и председавајућем Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да, заједно са Савезом за промјене, у том ентитету намеће бошњачко уређење БиХ

Додик је оценио да је то, пре свега, неуставно и да мора да се поштује воља ентитета који су кључни фактор у БиХ.

“Ако Бакир Изетбеговић мисли да ћемо прећутати или препустити њему главну реч у БиХ, то је његов проблем. Република Српска има аутентичну политику која се заснива на Уставу и Дејтонском споразуму”, рекао је Додик.

Коментаришући Изетбеговићеву тврдњу да је “главна препрека у процесима интеграције БиХ у ЕУ однос председника Републике Српске”, Додик је оценио да Изетбеговић очигледно има обавезу да брани премијера Турске у оставци Ахмета Давутоглуа. Додик је поручио да политика неоосманизма, чији је део и Бакир Изетбеговић, неће проћи што се тиче Републике Српске, те да Бањалука и Српска имају своје интересе.

“Поносан сам што је рекао да смо ми ти који не дозвољавамо оно што Бакир хоће заједно са Савезом за промјене да уради”, рекао је Додик, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Он је констатовао да је БиХ територијално интегрисана, али ментално и политички потпуно подељена, те да интерес Републике Српске није централизована БиХ, већ јака Република Српска и БиХ која ће бити у функцији јаке Српске. “Дејтонски споразум је у више наврата кршио високи представник стварајући илузију да је могуће централизовати БиХ”, подсетио је Додик.

Додик је рекао да Савез за промјене није реаговао на изјаве Давутоглуа у Бањалуци, као ни на изјаву Изетбеговића, те да је владајућа коалиција у Српској, иако није већина на нивоу БиХ, имала много јаче аргументе него било која већина на нивоу БиХ.

“У том погледу, били смо давно спремни да решимо питање механизма координације, `Сејдић-Финци` и друга питања, што је познато и Европи. Европљани знају да смо дали конструктивна решења, али та конструктивна решења не могу да развале Бакира Изетбеговића и његов интерес који иде за тим да наметне неки други концепт”, рекао је Додик.

Он је истакао да је Изетбеговић наставио идеологију свог оца да дневно чита “Исламску декларацију” и подржава вредности које је изнео Давутоглу у Бањалуци. Додик је рекао да је свечаности отварања обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци присуствовао искључиво поштујући вернике и да није хтео да прави скандал, иако је догађај био такав да га требало напустити.

“Одлучио сам да поштујем вернике, али они који нису поштовали вернике били су политичари муслимани као што је Давутоглу”, каже Додик.

Давутоглу је изазвао инцидент у суботу, 7. маја, када је на верском скупу у дворишту обновљене бањалучке џамије изјавио да су Турци “били овде”, да су “сада овде” и да ће “ту бити заувек”, те је величао Алију Изетбеговића и “његово дело”.

 

ИЗВОР: Курир