ДОДИК: Бесмислено саопштење америчке амбасаде

Бањалука – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак непринципијелно понаша и нагласио да одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске никада неће бити спроведена.

“Могу само поручити да су бесмислена саопштења америчке Амбасаде када славимо наш дан. Ми поштујемо њихове празнике, могли би и они наше”, истакао је Додик.

Он је рекао да га не занима одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске и да никада неће бити спроведена.

“Нека то зна и амбасадор /САД Морин Кормак/ и сви они који су је навели да нас баш данас повриједи тиме што је написала да ми кршимо Дејтон, да је долазак /премијера Србије Александра/ Вучића овдје кршење Дејтона”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, они су злонамјерни и против Републике Српске, а амерички амбасадор непринципијелно се понаша у БиХ.

“Она нема право да задире у бит овог народа и нема право да нам на тај начин држи лекције. Ми ћемо славити 9. јануар, амерички амбасадор нека пише своје саопштење”, закључио је Додик.

Амбасада САД у БиХ апеловала је да власти у Републици Српској направе одговарајуће измјене да би будуће прославе Дана Републике биле у складу са захтјевом Уставног суда БиХ који је оцијенио неуставним дио Закона о празницима Српске, те наложио Народној скупштини Републике Српске да измијени спорне одредбе.

“Током 2015. године премијер Александар Вучић је указивао на улогу Србије која као потписница Дејтонског споразума поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ. Вјерујемо да Вучић схвата осјетљиву природу овог догађаја након одлуке Уставног суда БиХ”, речено је за Н1 из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД.

 

 

ИЗВОР: Срна