Додик: Америчка, а ни НАТО база ни у Брчком нити било где у БиХ

„НИ У ОДЛУКАМА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА НИГДЕ НЕ ПИШЕ ДА СРБИ ИЛИ СРБИЈА БИЛИ АГРЕСОРИ”

  • „Њихово војно присуство већ је овде довољно дуго да треба разговарати о томе како демилитаризовати БиХ, а не како је додатно милитаризовати. Да би неко, рецимо, одлучивао о Брчком, одлуку мора да донесу органи БиХ”
  • Коментаришући оптужбе да он и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић врше опструкције евроатлантског пута БиХ, као и да то савезништво има “руски рукопис”, Додик оценио да су то “глупости скуване у кухињи у Сарајеву”
  • „Идеја председника САД Доналда Трампа сасвим другачија од овога што предлаже Атлантски савет. Његова предизборна кампања и оно што је говорио о Уједињеним нацијама потпуно су супротно од овога што тврди и предлаже Атлантски савет”

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу Срни да је постало неподношљиво и дегутантно пребацивање одговорности на Србе и Србију и стално осуђивање које долази из Хрватске након хашке пресуде шесторици лидера “Херцег-Босне”.

„Можда њима делује да је лакше да се побегне од ситуације у којој се налазе тако што ће оркестрирано поново напасти на Србе, али морају мало да се зауставе и виде коначно шта су чињенице и да су они прво етнички очистили Србе из Хрватске, а сада покушавају за оно што су чинили да жртвују свој народ”, рекао је Додик.

Он је појаснио да Хрватска жртвује свој народ тако што их је натерала да демонтирају “Херцег-Босну” и уђу у преговоре, чиме су сами подигли оптужницу и довели припаднике свог народа у позицију да одговарају за “Херцег-Босну”.

„То је била политика Хрватске, а не наша и ми нисмо о томе одлучивали. Ми нисмо рекли да ли треба или не треба формирати `Херцег-Босну`. Зашто су је формирали и зашто је демонтирали, то је прича за њих, није за нас и коначно би ту морали да траже разлоге свог положаја, а не да покушавају упорно да се обрачунавају са Србима”, рекао је Додик.

Он је оценио да се председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, која је након пресуде шесторици лидера “Херцег-Босне” изјавила да је “хрватски народ жртва великосрпске агресије”, поново окреће оптужбама према Србима и Србији у недостатку других аргумената да прибави пажњу своје јавности.

„Постају све дегутантније такве тврдње званичника Хрватске који очигледно своју неспособност са почетка рата за политику коју је водио Фрањо Туђман у то време, сада покушавају да припишу неком другом”, рекао је Додик.

Председник Републике Српске је у интервјуу Срни истакао да нигде у одлукама Хашког трибунала не пише да су Србија и Срби агресор.

Он је подсетио да је политика Хрвата била да изађу на референдум о назависности и подрже БиХ, а након само годину, две ушли су у оружани сукоб са муслиманима и тиме признали да су погрешили са одлуком да изађу на референдум.

„Наравно да су то чинили под утицајем политике Фрање Туђмана. Сада знамо, а можемо и да прочитамо да је одлучујућу улогу на тадашње руководство Хрвата у БиХ вршио Туђман, тражећи од њих понашање које је одговарало Хрватској као држави која се обрачунавала са аутономијом Срба у самој Хрватској”, рекао је Додик.

Он је истакао да је очигледно да многе ствари које је Хрватска чинила везано за Републику Српску Крајину имају предзнак злочина и да то никада није процесуирано..

Подсетио је да је хрватска војска ушла у Мркоњић Град и да су тамо починили злочине, те да за то постоје несумњиви подаци.

Коментаришући оптужбе да он и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић врше опструкције евроатлантског пута БиХ, као и да то савезништво има “руски рукопис”, Додик је оценио да су то “глупости скуване у кухињи у Сарајеву”.

„Бакир Изетбеговић, односно та политичка линија из Сарајева, како се показује, више је окренута Турској него Европској унији и то је нешто што се дешава у последње време. Ми нисмо против тих европских реформи које се односе на оно што је потребно да се уради а то је упитник у складу са Механизмом координације, који је раније усвојен”, нагласио је Додик у интервјуу Срни.

 

Замољен да прокоментарише изјаву извршног директора америчке организације “Атлантски савет” Дејмона Вилсона који је рекао да се Америка повукла из БиХ и “препустила Русима да започну подле игре у региону”, Додик је нагласио да у БиХ не види никакве “игре Руса”, поготово не војне.

„Очигледно да се неко ко седи у Њујорку или Вашингтону више боји тога него ми овде који не видимо ништа. `Атлантски савјет` је мимо званичних структура власти, али има одређени јавни утицај. Међутим, када се све прати у континуитету, види се да је идеја председника САД Доналда Трампа сасвим другачија, да је његова предизборна кампања и оно што је говорио о Уједињеним нацијама потпуно супротно од онога што говори Атлантски савет”, рекао је Додик.

Он је додао да су поруке из ове организације да би требало појачати ангажман званичне Америке на Балкану и у БиХ очигледно рецидив старе администрације, која покушава да на исти начин и истим калупом обезбеди присуство на неким другим местима.

Он је оценио да евентуални предлог о отварању америчке војне базе у Брчком, што заговара “Атлантски савјет”, треба одбацити, те да БиХ не може да прихвати тако нешто.

„Треба одбацити било какав предлог да на простору БиХ буде америчка војна или НАТО база. Њихово војно присуство већ је овде довољно дуго да треба разговарати о томе како демилитаризовати БиХ, а не како је додатно милитаризовати. Да би неко, рецимо, одлучивао о Брчком, одлуку мора да донесу органи БиХ”, рекао је Додик.

Председник Српске каже да је потпуно уверен да од тога нема ништа, јер Председништво БиХ не може да донесе такву одлуку с обзиром на то да је Народна скупштина Републике Српске донела своју одлуку о војној неутралности.

„Брчко дистрикт је заједничко власништво два ентитета, није у власништву БиХ него два ентитета, тако пише у арбитражној одлуци”, подсјетио је председник Републике.

 

 

 

ИЗВОР: Срна, Факти