DnevniList.ba: Русија хоће све Србе на Балкану у једној држави?

„А ИЗЕТБЕГОВИЋА СРЦЕ ВУЧЕ КА ТУРСКОЈ ИАКО ЈЕ ПРЕШЛА НА СТРАНУ РУСИЈЕ“
  • На сцени је жестоки рат између Еуропске уније и Русије за Западни Балкан и потпуну контролу над тим дијелом Еуропе. За политички, економски и финанцијски утјецај боре се и Кина и Турска
  • Како нам кажу наши извори из иноземне дипломатске заједнице у Сарајеву, може се очекивати офанзива Washingtona како би „незавршени посао у БиХ напокон био завршен“
  • Како ће на све ово реагирати највиши дужносници БиХ који су се, узгред казано због оног што раде попели на врх главе Еуропској унији и САД и које због њих губе стрпљење – могло би бити јасније до прољећа до када се очекују озбиљни резови у БиХ у режији и организацији међународне заједнице

 

Пише: Менсур ОСМОВИЋ

 

„НОВА стратегија Еуропске уније за земље западног Балкана подигла је температуру у регији прије свега због Србије. Та држава очекивала је да ће добити прецизан рок за улазак у чланство ЕУ и рачунала је да ће то бити до 2025. године, међутим… Еуропска унија, како је прекјучер речено, жели проширење на Западни Балкан, али не жели улазак у ЕУ ниједне државе без испуњења увјета.

Подвучено је како је било пуно приче о 2025. години „али то није крајњи рок, то је перспектива“.

Све ово одмах је у Србији отворило простор за приче о Еуроазијској економској унији која је отворена за пријем те земље у своје чланство.

Београд у том Путиновом савезу види и Републику Српску и извјесно је да ће то донијети нове политичке потресе у Босни и Херцеговини.

У најкраћем, на сцени је жестоки рат између Еуропске уније и Русије за Западни Балкан и потпуну контролу над тим дијелом Еуропе. За политички, економски и финанцијски утјецај боре се и Кина и Турска.

Из НАТО-а су недавно саопћили свој прецизан став: Западни Балкан је од стратешког значаја за тај савез.

Гдје је у свему томе БиХ и шта ће бити с нашом земљом?

Како нам кажу у сарајевским дипломатским круговима, потпуно је јасно да ће се БиХ трести све док службени Београд не призна државу Косово, док не призна територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, а Еуропска унија је тога свјесна.

Прекјучер је представљена нова стратегија ЕУ за Западни Балкан, а јучер се Србија бавила прошломјесечном изјавом руског предсједника Владимира Путина. Он је казао како преговори Еуроазијске економске уније и Србије добро напредују и Србија би много прије 2025. године могла постати чланица тог савеза.

За Београд то значи и улазак бх. ентитета Република Српска у савез уз цитирање Путинове изјаве како је најбоље рјешење да се Србима у РС дозволи право на самоопредјељење као што су Американци дозволили успоставу независне државе Косово.

 

 

Предсједник Русије подвукао је да Еуроазијска економска унија и кинески пројект „Један појас-један пут“ могу ефикасно да се допуњују.

Занимљива је и још више знаковита и изјава Сергеја Жељезника, високог дужносника Путинове странке Јединствена Русија. Он је поручио да је све што Москва ради заправо одговор „на све јаче притиске на Београд и Бања Луку да одустану од политичких, војних и економских веза са Русијом“.

По неким руским политичким аналитичарима, иза свега стоји план и намјера Москве да подржи „уједињене свих Срба на Балкану у једну државу ако власти Србије то желе“.

У свему свакако је незаобилазна улога САД и како нам кажу наши извори из иноземне дипломатске заједнице у Сарајеву, може се очекивати офанзива Washingtona како би „незавршени посао у БиХ напокон био завршен“.

Не откривају какви би потези могли услиједити осим што кажу да ће бити „оштри, ефектни и ефикасни“.

Не треба сметнути да је недавно у америчком Конгресу било иницијатива да се хитно организира „Dayton 2“ за Босну и Херцеговину. На ово је реагирао руски министар вањских послова Сергеј Лавров ставом да је Москва против уз објашњење како „БиХ не би издржала јер бисмо изнова почели да разбијамо њену државност“.

Како ће на све ово реагирати највиши дужносници БиХ који су се, узгред казано због оног што раде попели на врх главе Еуропској унији и САД и које због њих губе стрпљење, могло би бити јасније до прољећа до када се очекују озбиљни резови у БиХ у режији и организацији међународне заједнице.

Предсједник СНСД-а и Републике Српске Милорад Додик без остатка се ослања на Русију која му даје подршку за све што ради, а уз њега је стао и Драган Човић, предсједник ХДЗ-а и предсједатељ Предсједништва БиХ. Како ствари стоје, њих двојица већ себе виде будућим члановима Предсједништва БиХ.

Предсједник СДА и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић лута, а народски казано, „срце га вуче“ Турској која је прешла на страну Русије.

 

 

ИЗВОР: Дневни лист.ба