ЂУКАНОВИЋ је срамота Црне Горе – зато мора пасти

Јован Пламенац

 

 

Ових дана се нешто догађа по Црној Гори, нешто необично: народ излази на улице и виче „Мило, лопове!“

То „Мило, лопове!“ не стаје већ четврт вијека, али сада је добило ново рухо и нову снагу.

Народ се побунио. Преко вр’ главе му је, не може више.

И ја сам народ, и мени је више прекипјело, да нема куд више. И ја сам изашао на улице. Не вичем, али сам са народом.

Има их који ми кажу, тако су чули од неких црногорских политичара: „Ти си поп, не можеш ти да се мијешаш у политику“.

Политику? Не, ја само учествујем у животу народа којем припадам, па и у свом.

Имали ли села, ма засеока, има ли зграде, има ли фирме, спортског друштва, посјећеније кафане… да нема повјереника ДПС-а?

А које је задужење повјереника ДПС-а?

Трудом тог створа аналитичка централа ДПС-а зна не само ко шта од нас руча, него и каквом кашиком, зна муку сваког од нас, наш дуг, наш карактер, нашу прељубу и сваку другу животну нерегуларност: шта смо украли, када смо нешто митом завршили, када смо добили нешто преко везе некога од њих, зна наше планове и надања. Тај ДПС створ не живи толико у свом стану и са својом породицом колико у – нашим лобањама.

И, када дођу избори, као и када је био референдум којим су Црну Гору отцијепили од Србије, ево их ђевери: ”Види, комшија, не бих да с тобом имам грке, али украо си то и то, био си или била си с том и том или тим и тим, гласај за нас па ћемо то ријешити”. Или: ”дај ми лични карту, и ево ти 30 еура, или врећа брашна, или, образа ми, запослићемо ти дијете”. Знају свачију муку и на њу налијежу. И на тај начин су власт над нама, кројачи наше судбине, у ствари све вријеме експлоататори наше невоље.

Имаш своју фирму? О, такве ДПС највише воли. Добићеш тај посао, наравно, али ти и твоја породица и твоји радници ћете гласати за ДПС, на изборима, референдуму… А ко неће, ето му сваког дана инспекције на врату: комунална, финансијска, грађевинска…, појма немам којих све има. Ужасно је човјеку у Црној Гори који хоће нешто да ради, и друге да запосли, ако није поданик ДПС-а.

Знају они и на чија врата немају рашта куцати. И не куцају. Тога и тога не можемо уцијенити, ни подмитити… Њима су битне бројке, већина.

Слава Богу Вишњем, на врата мог оца, као ни на моја, никада нијесу закуцали. И то ми даје кредибилитет да ово пишем и да с народом изађем на улице.

Док ово пишем још увијек је Митровдан, празник Светог Димитрија. Јутрос сам, као иначе, служио литургију на Великом пијеску, у прелијепој цркви брвнари коју су својим рукама, и највећим дијелом својим средствима, направили овдашњи вјерници.

Ето, тај Димитрије, којег данас слави читав свијет: Солун гдје су му мошти као заштитника, Руси као заштитника Сибира, Срби као крсну славу (једино Срби имају крсну славу, па и у Црној Гори), који је иако млад био војвода римске војске, наслиједио богатство свог оца такође римског војводе, све то је оставио Христа ради. Није се одрекао Христа да би сачувао свој чин, своју славу и богатство. Млад, главу своју даривао је Богу, оставши уз њега док је Максимилијан тражио од њега, преко свог повјереника, да се њему приклони, да буде њему послушан, да његове интересе заступа.

Храброст момчета Димитрија је пред нама. Да ли је требало да се Димитрије препадне свог газде Максимилијана и каже: ево, ја сам твој, јаши ме, твој сам слуга, не дирај моје богатство, мој чин војводе?

 

Мило Ђукановић је Максимилијан данашње Црне Горе.

 

А овај народ који му се успротивио, који је рекао: ‘’Не, не твојим непочинствима”, он је Димитрије, тај којег читав свијет данас слави.

У Црној Гори је све вријеме њеног трајања било срамота бити кукавица. Кукавица је срамота бити и данас. Зато, народе црногорски главу горе! То што ти може Мило наудити кратког је вијека. Ето, и Максимилијан, римски цар, крпетина је, канаваца, пред момчетом Димитријем. Тако ће и Мило Ђукановић бити канаваца пред црногорским народом.

Немој, народе црногорски, да те повјереници ДПС-а препадају. Срамота је бити кукавица.

И зато што свим средствима своје власти: полицијом, медијима, тужилаштвом, судством, тим алаткама које му омогућавају и легитимишу застрашивање народа, зато што толико година срамоти црногорски народ Мило мора пасти.

 

 

ИЗВОР: Дан