ДЕВЕТ ствари које нисте знали о Николи Тесли

  • Никола Тесла један је од најутицајнијих проналазача света, који је заувек изменио ток којим се човечанство кретало. Представљамо вам неколико ствари које ниста знали о Тесли.

 

Шок због смрти брата претворио га је у мистика

 

Преломни тренутак у детињству Николе Тесле била је смрт Његовог старијег брата Данета. У годинама после његове смрти, Тесли, чији су отац и деда били православни свештеници, почела су да се јављају привиђења “ватрених језика” у ваздуху.
Као тинејџер је успео да снагом воље контролише те визије, али је касније током живота почео да их прихвата, а касније је тврдио да може да комуницира чак и са њујоршким голубовима.

 

Тесла је на кратко живео од копања канала

 

Након што је дипломирао, Тесла је радио за Едисонову компанију у Паризу, али је отпутовао у САД 1884. надајући се да ће радити за Едисона лично.

Тесла је брзо добио посао инжењера у седишту компаније, захваљујући томе што је “Чаробњака из Менло Парка” импресионирао својом генијалношћу и вредноћом.

Након што је Едисон успутно рекао да ће платити 50.000 долара особи која унапреди дизајн генератора једносмерне струје, Тесла је ноћима радио како би дошао до решења.
Едисон је одбио да му плати, тврдећи да се шалио. Недуго потом, Тесла је напустио Едисона како би сам отворио компанију, али је у недостатку новца, док је тражио инвеститоре, копао канале за дневницу од два долара, како би скрпио крај с крајем.

 

Уз помоћ Марка Твена умало је открио рентгенске зраке

 

Твен и Тесла су се спријатељили деведесетих година 19. века захваљујући Твеновој дугогодишњој фасцинираности технологијом и иновацијама.
Пошто је посетио Теслу у његовој лабораторији, Твен је позирао за једну од првих фотографија под светлошћу инкандесцентне сијалице.
Тесла и фотограф Едвард Рингвуд Хјуит позвали су Твена у лабораторију да позира још једном, овог пута под светлошћу такозване Крукове тубе.

Када је проналазач прегледао добијене негативе, мислио је да је апарат био покварен, јер су добијене фотографије биле замућене.
Само неколико недеља касније, немачки научник Вилхелм Рентген објавио је откриће рентгенских зрака које производи Крукова туба, па је Тесла схватио да су Твенову фотографију покварили метални завртњи у камери.

 

Направио је бродић на даљинско управљање

 

У јеку шпанско-америчког рата 1898. један од Теслиних пројеката био је минијатурни брод који се покретао, заустављао и којим се управљало путем радио сигнала.
Када је поднео захтев за патент, амерички Патентни завод одбио је да верује да би такав уређај могао да ради и послао свог агента у Теслину лабораторију у Менхетну, како би демонстрирао своју идеју.

Тесла је показао брод и другим важним посетиоцима, укључујући Ј. П. Моргана и Вилијама К. Вендербилта. Рекао је Њујорк Посту да би његов изум, који би омогућио да се битке воде и без стављања људи у ризик, могао да оконча ратове у целом свету.

 

Заиста је примио сигнале из свемира

 

Током лета 1899. Тесла је поставио пољску лабораторију у Колорадо Спрингсу, како би испитао могућности преношења информација и струје на велике удаљености. Једног јулског дана, док је пратио грмљавину, Теслина опрема прикупила је серију необичних сигнала. Након што је искључио могућност утицаја Сунца и сигнала са Земље, схватио је да они вероватно потичу са друге планете.

Предстојећег Божића, на захтев Америчког Црвеног крста да предвиди највеће научно достигнуће у наредном веку, Тесла је написао: “Имамо поруку са другог света, непознатог и далеког. Она гласи: један, два, три…” Тек 1996. су научници реконструисали Теслин експеримент и показали да је реч о сигналу који је изазван проласком Јупитеровог месеца Иоа кроз магнетно поље планете.

 

Теслину лабораторију осмислио је чувени архитекта Стенфорд Вајт

 

Тесла је 1901. убедио финансијера Ј. П. Моргана да инвестира 150.000 долара у нову лабораторију на Ворденклифу, на северној обали Лонг Ајленда, која би била нови центар Теслиног рада на преносу електричне енергије и радио сигнала.
Стенфорд Вајт, водећи архитекта САД у то време и Теслин дугогодишњи пријатељ, дизајнирао је лабораторију класичних пропорција уз гигантски торањ висок 56 метара.
Торањ који би био видљив чак и из Њу Хејвена у Конектикату.

Имао је тешке односе са финансијером Ј. П. Морганом

 

Пошто су средства за изградњу Ворденклиф торња потрошена пре него што су радови завршени, Тесла је преклињао Моргана да му обезбеди још новца, али је био одбијен.

Иако неки биографи тврде да је Морган смањио инвестиције, када је схватио да Теслин план да пренос струје учини бежичним неће бити профитабилан, кључни фактор је био тај што се Морган плашио да ће бити ухваћен у тржишним спекулацијама око радио пројеката.

У јулу 1903. након што је добио врло тупо одбијање од Моргана, Тесла је поломио добар део опреме и покренуо муње изнад торња које су ударале до поноћи.

Годину дана касније, поново је замолио Моргана за помоћ, а након кратког одговора (“Не”), Тесла га је оптужио да је овај иначе побожни припадник епископалне цркве “муслимански фанатик”.

 

Последње године је провео као усамљеник

 

Иако је деценијама био део високог њујоршког друштва, старост и сиромаштво, чинили су Теслу све изолованијим. Живео је сам у хотелима и више волео друштво голубова него људи. Ипак, задржао је један елемент старих дана – сваке године 10. јула, на свој рођендан, одржавао је конференције за штампу. Када је напунио 79 година, представио је осцилатор који стаје у џеп и може да уништи Емпире Стате Буилдинг. Годину дана касније, говорио је о својој тајни дуговечности: мрдању ножних прстију.

 

Платио је рачун у хотелу моделом “зрака смрти”

 

Лабораторија у Ворденклифу на послетку је предата власницима Wалдорф-Асториа хотела као део исплате за Теслина дуговања.
Деценијама касније менаџери Говернор Цлинтон хотела добили су сличан део Теслине опреме: дрвену кутију за коју је Тесла рекао да садржи радни модел оружја које би могло да оконча све ратове.

Теслин “зрак смрти” могао би да заустави сваку војску, што би ратовање учинило излишним. Када је предао кутију са моделом, Тесла је упозорио запослене у хотелу да је никада не отварају.
Они су у страху сакрили кутију у магацин. После Теслине смрти 1943. кутија је ипак отворена, а откривено је да садржи само неколико старих и безопасних компоненти електро уређаја.

 

 

ИЗВОР: Курир