Дан планете Земље обележава се широм света

Међународни дан планете Земље обележава данас више од милијарду људи широм света показујући подршку заштити природне средине на фестивалима, скуповима и акцијама на отвореном који се одржавају у скоро 200 земаља, међу којима је и Србија.

Како наводе Уједињене нације, ове године обележавање дана наше планете има нарочит значај, пошто данас лидери више од 165 земаља у седишту светске организације у Њујорку потписују значајан споразум о климатским променама, који је усаглашен пре четири месеца.

У церемонији потписивања споразума, на позив француског председника Франсоа Оланда и генералног секретара УН Бан Ки Муна, учествује и председник Србије Томислав Николић.

Париски споразум, који је усвојило 195 земаља, поставља као циљ ограничење глобалног загревања на два Целзијусова степена изнад преиндустријских нивоа, уз прелазак на такозвану чисту енергију.

Дан планете у Србији обележава Јавно предузеће „Србијашуме”, акцијом и еколошким радионицама на Авали, у којој учествују представници и ученици основних школа, са циљем да се скрене пажња на значај очувања природе, подигне ниво еколошке свести и деца мотивишу да се укључе у борбу за очување планете.

Дан планете Земље је први пут обележен у Америци пре скоро пет деценија, после погубног изливања нафте.

Установљен је 1970. године у САД, а обележава се широм света од 1992. године, када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру усвојен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Међународни Дан планете Земље обележава се са циљем упозорења на опасности које прете животу на земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећања потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Људи се подстичу да више рециклирају, волонтирају у локалним зеленим пројектима или инсталирају соларне плоче у својим кућама.

Међународни дан наше планете има своју заставу, коју је осмислио амерички заговорник мира Џон Меконел, као и своју химну, по мелодији Бетовене „Оде радости” али са речима о заштити планете, наводи британски „Мирор”.

Неке земље чак обележавају и Недељу планете Земље, седмодневним активностима и окупљањима фокусираним на светске еколошке проблеме.

 

 

ИЗВОР: Танјуг