А И ДАЉЕ ТВРДЕ ДА ЈЕ ХРВАТ: Усташе у Јасеновцу сурово побиле 11 рођака Николе Тесле!

Презимењаци Николе Тесле убијени су у периоду од 1941. до 1944. године. Ове податке могуће је погледати на сајту „Jusp-jasenovac.hr“, посвећеном убијеним људима у том концентрационом логору.
У логору Јасеновац је за време Другог светског рата убијено 11 људи који су носили презиме Тесла, попут најпознатијег српског научника. Међу усташким жртвама су биле три жене и осам мушкараца.

Питање броја жртава било је предмет манипулација, јер су се процене кретале од неколико хиљада до око 30.000 у Хрватској и од 700.000 до милион жртава у Србији.
Оно што је сигурно, јесте да је у логору смрти настрадало највише Срба, Јевреја и Рома.
Први управник логора био је бивши римокатолички свештеник Мирослав Филиповић, а касније Динко Шакић. Логори Један и Два били су у селима Брочићи и Крапју, али су брзо расформирани због честих поплава.
Затвореници су пребачени у логор Циглана (Јасеновац Три), који је био највећи логор и укључивао је крематоријум. У Доњој Градини, са друге стране реке Саве, вршена су погубљења.
Логор за децу био је у Сиску и у Јастребарском, а женски логор у Старој Градишки југоисточно од Јасеновца, мада је жена и деце било и у Јасеновцу.
Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидацију затвореника.
Око 600 од укупно 1.073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91. Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју, убијено је и спаљено заједно с логорским објектима.
Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.
Земаљска комисија Хрватске, основана 1945. године, констатовала је у извештају Међународном војном суду у Нирнбергу да је број жртава између 500.000 и 700.000.

 

 

ИЗВОР: telegraf.rs