ДАЈЕ СЕ НА ЗНАЊЕ СРБИМА (ако их још има): Модрић и Томпсон певали о „лошој 1945“ години

Контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, којем је због слављења усташке власти у пјесмама забрањен наступ у било којој земљи ван Хрватске, не рачунајући хрватске кантоне у Федерацији БиХ, пјевао је на дочеку фудбалера репрезентације Хрватске у Загребу на изричити захтјев играча и селектора Златка Далића.

Лука Модрић, Фото: ХРТ

Tомпсон је наступио јер је изричита жеља хрватских фудбалера била да их он дочека. Организатори га нису позвали и уврстили у програм дочека, али Хрватски фудбалски савез извршио је притисак да се тај наступ омогући, наводи Tомпсонов менаџер Денис Плетикоса.

„Селектор Далић и капитен Лука Модрић позвали су Томпсона и поручили да би вољели да он наступа на дочеку и Марко се одазвао“, рекао је Плетикоса.

Хрватски играчи тражили су да им на дочеку на Tргу бана Јелачића у Загребу пјевају „Прљаво казалиште“, Tомпсон и Младен Грдовић.

Наводно, премијер Хрватске Андреј Пленковић покушао је да спријечи Томпсонов наступ, али није успио, преносе хрватски портали.

На изричити захтјев Луке Модрича, најбољег играча Мундијала у Русији, Томпсон је без музичке пратње отпјевао своју пјесму „Гени камени“, у којој се помиње „лоша 1945. година“ и Хрвати који су морали да се тада распу по свијету.

Томпсон је један од најпопуларнијих хрватских пјевача, а његову каријеру су обиљежиле контроверзне „домољубне пјесме“, у којима је често било помињања или директих алузија на усташку Независну Државу Хрватску, те мјеста на којима су убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти /“Јасеновац и Градишка стара“/.

 

Извор: СРНА, Јадовно