Дачић о Степинцу: Ако ЕУ ово прећути, следећи је Хитлер

Министар спољних послова у техничкој Влади Ивица Дачић изјавио је да је одлука о поништењу пресуде ратном злочинцу Степинцу у ствари рехабилитација фашистичке усташке НДХ‎.

 

 

 

дачић

То није само српско-хрватско питање, већ светски европски проблем: Ивица Дачић

Рехабилитација фашизма у ЕУ је нешто што је објашњиво, али то је већ проблем ЕУ. Ми ћемо о овоме обавестити и ЕУ и Израел. Између осталог, Израел мора да зна да се поништавају пресуде између осталог и за оне који су благосиљали Јасеновац. И ако је то Европа 21 века, онда је цела та Европа кренула погрешним путем… Ја мислим да није… Мислим да је Хрватска екстрем и мислим да у Европи нико не гледа благонаклоно на тако нешто –  рекао је Дачић у изјави за Н1.

То није само српско-хрватско питање, ово је светски и европски проблем, јер УН и ЕУ забрањују рестаурацију фашизма и фашисоидних идеологија. Степинчеве речи на Ускрс 1941. године да је “НДХ створена Божијом милошћу, мудрим и пожртвованим радом Поглавника (Павелића) и усташког покрета, те вољом наших савезника (Хитлера и Мусолинија)”, као и да је “НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа”, најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују – навео је Дачић.

Да ли је то могуће у Европској унији, која је створена на победи над фашизмом, пита се Дачић и додаје – Ако ЕУ ово прећути, следећи за рехабилитацију су Анте Павелић и његови шефови Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, које је Степинац благосиљао.

Подсетимо, загребачки Жупанијски суд објавио је одлуку о ревизији суђења надбискупу Алојзију Степинцу кога су комунистичке власти 1946. осудиле на 16 година затвора и присилног рада и на петогодишњи губитак политичких и грађанских права.

Председник Србије Томислав Николић сматра да данашње укидање пресуде Алојзију Степнцу представља притисак на папа Фрању да одустане од утврђивања истине и канонизује бившег кардинала.

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн