ДА СЕ НАСМЕЈЕТЕ: ШТА СВЕ ТРАЖЕ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ У АПОТЕКАМА

Дајте ми, молим вас, лек против бљувања и Павелићеву маст, ово је само један од бисера купаца у српским апотекама, а има их безброј.

Овај грађанин је, јасно је, тражио средство против мучнине и надалеко познату Павловићеву крему за бебе.

Живих примера непознавања медицине и фармацеутске терминологије има прегршт. Навикнути на ову појаву, апотекарима није тешко да закључе о ком медикаменту је реч.

“Имате ли лек против главе”, сигурно је најчешће питање које се чује у апотекама. Фармацеути наводе да је углавном реч о старијим особама, које се слатко насмеју када им се љубазно објасни да су погрешили и да препарати какве су они тражили не постоје на апотекарским рафовима.

На списку тражених производа су и чај за здравство, кабл за инфузију, чај за циркулацију женских болести, бомбоне за мушки секс (вијагра), кроасан, ревизор, ембрион, бактеријум таблете, таблете за социјалне зубе (препарат за чишћење протеза), ринасекс (ринасек, лек за против кијавице)…

Има и оних који тражеДајте ми глабалицу за мог унука Петра, мислећи на гумену глодалицу. Они које мучи песак у бубрезима траже дијаболе за топљење камена. Дешава се да неки купци самоуверено траже испљувак или урин, а у ствари су им потребне посуде за узорак.

Има и оних који баш ништа не знају, нити желе да се замарају читањем упутства, па тако једна апотекарка из Лознице наводи пример пацијента који је након што је добио маст за очи сасвим озбиљно запитао: “Је л’ се користи пре или после јела?”.

Међу бисере свакако спада и захтев: “Треба ми хидроцуцлин маза”, а реч је о хидроциклин масти. Многи не могу да запамте име лека, па га траже на основу облика и боје. Тако неки моле апотекарку да им да “пасуљчиће”, “лепчиће”, “жуте бомбонице”, “розе сендвиче”, “црвене кифлице”

О овим и многим другим “испадима” наших суграђана, на порталу фармацеута (farmaceuti.com), где многи људи из струке размењују искуства, има сијасет занимљивих случајева из апотекарске праксе. Довитљивост у тим тренуцима понекад је и од пресудног значаја за распознавање туђих потреба и жеља, али и правог савета.
Да ни фармацеути нису безгрешни, на разним друштвеним мрежама указују бројни пацијенти који су у неком тренутку куповали вазелин у козметичке сврхе.

Затражио сам вазелин, јер га моја мајка користи за заноктице и уместо балзама. Апотекарка је истог тренутка почела да ми се смеје, мислећи вероватно да ми треба као сексуално помагало. Било ми је непријатно, али јој нисам остао дужан на тај подсмех”, написао је један грађанин.

“Морам да испричам догађај из средње школе. Долази једна баба и тражи неке таблете (не знам шта је било у питању), али тих таблета било је само од другог произвођача. Апотекарка се поломила да јој објасни да је то потпуно исто, али баба ни да чује. ‘Ма, немој ти мени да попујеш и измишљаш свашта да би ми утрапила неки други лек! Знам да имаш онај, а ‘оћеш да ми увалиш скупљи. Ма, ви ‘потекари сте лопови! Не мрдам док не добијем оно моје.’ А ја нисам могла да се уздржим да се не умешам: ‘Извињавам се што се мешам, али бако, морам да те питам нешто… Кад се ти офарбаш у црно, па се после офарбаш у плаво, је л’ си ти иста баба?” Она постиђена промрмља: ‘Па јесам’. Све у свему, баба је купила лек, оставила кусур и рекла с врата: ‘Ево вам ове паре, дајте оном детету неки сокић, цркоше ови млади поред вас, а ви појма немате, бољи су они!’. Сви смо се слатко насмејали”, написала је на порталу будућа фармацеуткиња.

Ово су само неки од смешних и занимљивих примера са којима се фармацеути сусрећу и на који начин покушавају да муштеријама изађу у сусрет.

 

 

ИЗВОР: Vesti online