ДА СЕ МИЛОСРДНИ АНЂЕО НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ: 17. годишњица почетка бомбардовања

БЕОГРАД – У четвртак 24. марта, навршава се 17 година од почетка бомбардовања Савезне Републике Југославије (СРЈ).

Напади започети 24. марта, трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло измедју 1.200 и 2.500 људи.

У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе. Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање.

Акција НАТО, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године. О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица Алијансе.

Група економиста Г17 штету је проценила на 29,6 милијарди долара. Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дан раније, 9. јуна, представници ВЈ и НАТО потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак у покрајину међународних војних трупа.

Јединице ВЈ повукле су се са Косова након доношења резолуције УН, а прве међународне трупе ушле су на територију Косова из Македоније већ 12. јуна 1999. године. То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД. Према подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило око 230.000 Срба и Рома, а у покрајину се вратило око 800.000 избеглих Албанаца.

 

Дан сећања на жртве

 

Поводом 24. марта, Дана сећања на жртве бомбардовања, венце ће на споменицима војним и цивилним жртвама положити представници државних институција, Војске, локалних власти, удружења, грађани. Државна церемонија поводом обележавања Дана сећања на жртве коју ће предводити премијер Србије Александар Вучић биће одржана код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту. На Споменик палим борцима у ратовима 1990-1999. у Прокупљу венац ће положити министар одбране Зоран Ђорђевић. У Београду градоначелник Синиша Мали венац ће положити на место страдања војника Гардијске бригаде и пацијената КБЦ “Драгиша Мишовић”.

На спомен-обележје Милици Ракић у Ташмајданском парку венац ће положити градски менаџер Горан Весић и помоћник министра у Министарству рада запошљавања и социјалне политике Милан Поповић. Представници Команде РВ и ПВО присуствоваће полагању венаца на платоу испред зграде Команде РВ и ПВО у Земун биће, где ће бити одата почаст припадницима тог рода војске који су погинули 1999. године.

Годишњица бомбардовања биће обележена и на брду Стражевица полагањем венаца на спомен-обележје погинулим војницима. Тој манифестацији присуствоваће представници Генералштаба Војске Србије, борачких организација, града Београда и породица погинулих војника.

Напади су започети 24. марта, трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи. У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе. Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. Бомбардовање је уследило после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

 

 

ИЗВОР: Курир