ДА ЛИ СЕ ТО ОБИСТИЊУЈУ ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Терористи кренули ка Србији?!

Према обавештајним подацимаиз Ирака, више од 9.000 врхунски обучених терориста ИД повлачи се из Мосула пред офанзивом ирачке војске. Очекује се да део џихадиста пређе на ратиште у Сирију, док ће део покушати да се преко Турске докопа Балкана. Стручњаци за безбедност упозоравају на могућност да терористи ИД стигну на територију Србије са новим таласом избеглица који се очекује већ почетком следеће године.

Безбедносни ризик

Међународни стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорава да би евентуални долазак џихадиста из Ирака представљао велики безбедносни ризик за Србију.

Град Мосул је велико упориште Исламске државе које пред офанзивом ирачке војске брани 9.000 опасних џихадиста ИД. Питање је дана када ће Мосул пасти, а онда ће сви ти терористи кренути да се повлаче. Један део ће прећи на ратиште у Сирију, док ће други сасвим сигурно преко Турске кренути ка Балкану. Очекује се да терористи који крену ка Европи буду инфилтрирани међу избеглице, јер ће из Мосула почетком следеће године кренути нови мигрантски талас од 800.000 људи. То је велики проблем и ризик за Србију и цео регион, јер нам стижу изузетно опасни људи, професионалне убице, веште са свим врстама оружја и експлозива. Они као такви могу врло лако да организују терористички напад, али и да воде кампове и подучавају будуће терористе, јасан је Галијашевић.

Зоран Драгишић, професор на факултету безбедности сматра да Србија нема никакав начин да препозна ко је терориста, а ко избеглица.

-Терористи и борци ИД се често инфилтрирају међу мигранте, па ме не би чудило да тако буде и сада. С друге стране, ми као земља немамо начин да одвојимо људе који су учествовали у борбама од обичних избеглица. Сигурно је да у Европу не може да уђе нико од вођа ИД, али многи опасни терористи могу, јер не постоје у базама података.

Затварање граница једино решење

Према речима Дарка Трифуновића, стручњака за безбедност, затварање граница је једини начин да се заустави долазак терориста у Србију.

-Не може наша полиција да пушта илегалне мигранте, пошто је то противно закону. Морамо затворити границе јер је безбедност наших грађана на првом месту. То је једини начин да спречимо да нам по земљи шетају џихадисти, јасан је Трифуновић.

 

 

ИЗВОР: Инфоремер