ДА ЛИ ПОСТОЈИ ПАРАЛЕЛНИ УНИВЕРЗИМ исти као наш у којем време тече уназад

Време је веома сложен појам око којег многи истраживачи широм света мозгају. За нас се време креће у једном смеру, остављајући иза нас прошлост, а испред нас будућност. Међутим, ниједан од познатих закона физике не каже да време обавезно мора да се креће унапред.

Према једној од теорија, Велики прасак није био почетак универзума, а ми живимо у прошлости паралелног универзума.

Како би решиле ову мистерију, две одвојене групе научника су направиле моделе за испитивање првобитних услова универзума који су створили оно што називамо „стрелом времена“. Они су установили да се време креће у два различита правца.

Научници верују да је Велики прасак поред нашег универзума створио још један у ком се време креће у супротном смеру. Из наше перспективе, време у том универзуму иде уназад. Међутим, они који се налазе у том паралелном универзуму сматрају да се у нашем универзуму време креће уназад.

Први модел објашњава да Њутнов закон гравитације пружа услов за време да се креће у одређеном смеру.

Према речима Џулијана Барбура са Универзитета у Оксфорду, Тима Кословског са Универзитета у Њу Брунсвику и Флавија Меркатија са Института за теоријску физику, за сваки ограничени систем честица (на пример универзум у ком живимо) гравитација ствара тачку у којој је удаљеност између честица смањена на минимум. Међутим, када се честице прошире споља, то се дешава у неколико временских праваца.

Барбур и његове колеге су направили упрошћени модел универзума са 1.000 честица на ком се види његова дуална експанзија, тј. да се гравитација креће у два правца.

Према другом закону термодинамике, такви системи конвергирају и шире се по потреби.

 

Јанус тачка

 

Према наводима истраживача, тренутак пре експанзије се назива „Јанус тачка“.

Барбур је објаснио да време није нешто што је предодређено:

„Правац и ток времена се могу одредити на основу дешавања у универзуму. Када то узмемо у обзир, можемо рећи да време почиње у једној централној тачки и креће се од ње у два различита правца“.

Барбур то пореди са реком која се дели на два дела и тече у два супротна правца.

„Уколико је наша теорија тачна, онда постоји други универзум у ком се време креће супротно од времена у нашем универзуму“, рекао је он.

Иако ова теорија није општеприхваћена, научна заједница је почела да се бави том теоријом.

Тако се појавила нова студија, коју су спровели Шон Керол са калифорнијског Института за технологију у Пасадени и Алан Гут са Института за технологију у Масачусетсу, у којој је направљен сличан модел који показује да се време креће у два правца у паралелним универзумима.

Та нова студија је упрошћена верзија студије Барбура и његовог тима јер не узима у обзир гравитацију нити ограничене честице. Према извештајима, нова студија се заснива само на концепту ентропије и не подразумева никакве предуслове, што значи да се може применити на честице у неограниченом простору.

Барбур је додао да су ова истраживања заснована на ономе што знамо о класичној физици.

Он је рекао да ће ствар постати још сложенија када се узме у обзир квантна физика.

 

 

ИЗВОР: Webtribune.rs