ДА ЛИ ЈЕ НЕМАЧКА СПРЕМНА за муслимана као председника?

  • Изјава председника Немачке Јоахима Гаука да је могуће да на челу државе буде човек исламске или неке друге вере, изазвала је реакције међу политичарима.

 

Свих досадашњих 11 немачких председника били су хришћани – девет су били протестанти, а два римокатолици.

Чињеница је, међутим, да председник Немачке може да постане свако ко је старији од 40 година и ко има немачко држављаноства.

Вероисповест није постављена као услов за кандидатуру.

На питање листа „Билд“, да ли је избор муслимана нешто што се само по себи разуме или то не би била добра идеја због спора око имиграције и претежно муслиманских избеглица, немачки политичари одговарају различито.

„Питање да ли је председник Немачке хришћанин, муслиман или будиста, не би требало да игра икакву улогу. Од кључног значаја је да религија не стоји изнад Устава“, рекао је шеф фракције социјалдемократа (СПД) Томас Оперман.

И заменик шефа СПД Ралф Штегнер сматра да су пол и религија споредне ствари при избору председника, већ да је важно да је председник спреман за комуникацију и да је фигура која има интегративну снагу.

Лидер Странке Зелених Џем Ездемир, иначе турског порекла, сматра да би председник могао бити муслиман али додаје да је потребно да он буде „добар лидер државе а не верски вођа“.

И премијер покрајине Тирингија Бодо Рамелов, такође левичар, каже да је свеједно је ли председник Ром, католик, протестант, хиндус, атеиста, веган, бициклиста или муслиман.

„Све то не говори ништа о његовој способности и личности“, каже Рамелов.

Потпредседник Европског парламента из ФДП Aлександер Граф Ламбсдорф не би могао да замисли неког, како каже, „мулу са турбаном“.

„Aли представник модерног, просвећеног ислама, попут градоначелника Лондона (Садика Кана)“ могао би да замисли на челу Немачке.

Међутим, код анкетираних представника владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ, присутна је резерва, па чак и ужаснутост по том питању.

Посланик ЦДУ у Бундестагу Клаус-Петер Вилш је шокиран.

„Aпсолутно погрешно!“.

Његов страначки колега Карл-Георг Велман каже да то у садашњој ситуацији уопште не би било прикладно.

„То би само продубило поделу у друштву“, каже он.

Потпредседник антиимиграционе десничарске Aлтернативе за Немачку Aлександар Голан је пак критиковао председника Гаука због изјаве да би могао да замисли муслимана за председника.

„Муслимански председник Немачке би још више поларизовао наше друштво“, рекао је он.

У сваком случају, пише „Билд“, само једна ствар никако не би могла да се догоди – речи заклетве у којој би се помињао Aлах.

Дозвољена је само реченица „Тако ми Бог помогао“.

„Од тога се не може одступити“, саопштила је канцеларија савезног председника.