Да ли је Александар Велики био хомосексуалац?

Зашто је Александар Македонски и даље толико важан? Војскама је оставио стратегију и технички напредак за ратовање. Правницима и државницима – политичке идеје и решења. Науци – нове просторе, захваљујући, између осталог, и чувеној библиотеци. А тек теорија о универзалном царству, данас нареченој глобализацији. Уосталом, данас се 21-годишњаци једва усуђују да стопирају неколико километара, а овај је у оно доба ријешио да освоји свијет!

Рођен 356. године прије Христа у грчкој Македонији, Александар је још као дјечак, храброшћу и луцидношћу, наговештавао да ће испунити велика очекивања својих родитеља, мајке Олимпије, епирске принцезе, и оца Филипа Другог, моћног краља Македоније и Грчке.

После очеве смрти, Александар долази на престо, а 334. године прије нове ере, с флотом од 182 галије и са 40 хиљада војника, креће у поход на далеко јачег непријатеља – Персију. Остало је легенда.

Александар је, за осам година, са својим армијама, прешао око 35 хиљада километара у опсадама и освајањима, заузевши око 90 одсто територија тада познатог свијета, а његово се царство простирало од Балкана до Хималаја, од Македоније и Грчке, преко Египта и Персије, до Индије.

Далековиди планер Александар је у војну на Индију повео и научнике, са задатком да проучавају биљни и животињски свијет, катрографију обале Индијског океана и цијели пут, и забиљеже изглед терена, те опишу народе. Тада су направљене прве познате карте сјеверне обале Индијског океана, које су коришћене вјековима касније.

 

ИЗБЈЕГАВАО СЕКС!

 

Историчар А.Р.Барн, који је један од најбољих познавалаца Грчке, па и Александра, каже: „Није вјероватно да је био хомосексуалац, мада је био страствен у пријатељству.“ А бити страствен у пријатељству, поштовати пријатеља као бога, то је Александар научио од Аристотела, а овај од Питагоре.

Публика се, на жалост, подсмјехује љубавним сценама између Александра и његових љубавника. Обичаји тога доба и припадност хеленској култури, налажу могућу склоност и ка мушкарцима и ка женама. Али док су жене биле чуваркуће и васпитавале дјецу, у то вријеме узвишен однос пун праве љубави, што се би се рекло „платонски“, био је однос између два мушкарца.

Александрови напади бијеса и гњева, нијесу били изазвани алкохолом, како мисле неупућени, већ превеликом сексуалном апстиненцијом. Чак и када се оженио Роксаном, Александар се, из духовних разлога, придржавао сексуалне аскезе. Распет између сексуалне жеље за Роксаном и жеље да буде бог, не желећи да прокоцка стечену духовну моћ, уздржавањем од секса, себе је доводио до лудила.

Тако Роксана ни после двије и по године брака није остала трудна. Тек на изричите молбе мајке Олимпијаде и пријатеља, Роксана остаје бременита. Али, са почетком њене трудноће, Александров ауторитет и моћ – нагло почињу да опадају, а круг завјере око њега већ је затворен. Завјера је, дакле, успјела тек када су га напустиле више божанске силе које су га штитиле док нијесу потрошене у сексуалном опуштању.

 

ШТА ЗНАЧИ ИМЕ АЛЕКСАНДАР?

 

Најбоље је то име разумио Гундулић, када пјева о „Лесандру Србљанину“. Код старих Срба, нарочито у Македонији, имена су се завршавала на „дар“, и то је значило исто што значи и данас  – дар, поклон. Лес је шума или гора. Лесандар је дар леса, поклон шуме. Префикс „А“ је придодат од стране Грка. Име Александар је, дакле, створено на исти начин као име Божидар – дар божији.

Александар Велики презивао се Карановић, а то презиме изведено је из титуле „каран“ која је додељивана код Срба члановима царске породице који су били на положају управника неке земље. У Србији има доста имена мјеста изведених из назива те титуле. Према Деретићу, једино су Срби у вријеме Александра великог имали војне формације у облику покретних тврђава. Но, о етничком поријеклу Александра Великог, о чему има пуно теорија, неки други пут.

 

 

ИЗВОР: Седмица