Чубриловић: Срби у Хагу осуђени на 1.200 година затвора, а Хрвати, Бошњаци и Албанци на – 360

ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС: ТРИБУНАЛ ПОТВРДИО ДА ЈЕ НЕОБЈЕКТИВАН И ДА ПРОГОНИ СРБЕ

 

Недељко Чубриловић

 

 

  • „Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вештачења о злочинима почињеним над Србима, од Хашког суда није се ни очекивало да суди другачије“
  • „Без обзира на рад Хашког трибунала, уставна позиција Републике Српске и загарантована права српског народ у Босни и Херцеговини нису и неће бити угрожена“

 

 

ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оценио је да је Хашки трибунал, првостепеном пресудом генералу Ратку Младићу, наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Републике Српске, чиме је још једном очигледно показао да је пристрастан, необјективан и политички мотивисан.

„По утврђеној матрици и стереотипу о искључивој кривици једног народа у протеклом грађанском рату у Босни и Херцеговини, хашки суд је наставио да најстроже кажњава само Србе. Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вештачења о злочинима почињеним над Србима, од Хашког суда није се ни очекивало да суди другачије“, истакао је председник Народне скупштине.

Чубриловић је нагласио да је Хашки трибунал, кажњавајући Србе којима је изрекао око 1.200 година затворске казне, док је истовремено ослобађао одговорне за злочине над Србима упркос бројним доказима, сведочењима и видео-снимцима који доказују те злочине, показао да доноси политичке и пристрасне пресуде.

„Хрвати, Бошњаци и Албанци заједно су осуђени на троструко мању казну која у укупном збиру износи око 360 година. Поред тога, Хашки трибунал није судио ни Фрањи Туђману, ни Алији Изетбеговићу, нити другим вископозиционираним војним и политичким функционерима Бошњака и Хрвата. А онима којима је судио – судио је на такав начин да их ослободи кривице. Таквим деловањем Хашки трибунал је нанео огромну штету процесу помирења у Босни и Херцеговини и региону“, наводи Чубриловић.

„Без обзира на рад Хашког трибунала, уставна позиција Републике Српске и загарантована права српског народ у Босни и Херцеговини нису и неће бити угрожена“, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је разочаравајуће то што Хашки трибунал није имао разумевања за здравствено стање генерала Младића и није му омогућио лечење на адекватан начин.

„Селективна правда никада није довела до позитивних помака у постконфликтном друштву. Тако и селективна хашка правда није довела до помирења у региону. То је крах мисије тог суда, ако је помирење уопште било циљ његовог оснивања“, закључио је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће тим одбране генерала Ратка Младића, у другостепеном поступку, успети да докаже да је он своју дужност начелника Генералштаба Војске Републике Српске обављао професионално и часно и да је дао значајан допринос у одбрани српског народа у Босни и Херцеговини.

 

 

 

ИЗВОР: Факти