Црногорци поново на страни Албанаца: Гусле нијесу српске, него арапске

srpske gusleНасловна страна часописа „Србадија”, 26. октобар 1874, год I, свеска I, Винсент Кацлер; извор: cus.rs

 

  • Након што је Унеско одлучио да гусле уврсти на Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, као дио културног насљеђа Србије, амбасадори Албаније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и, како се наводи, неких других земаља, поднијели су тој организацији заједнички захтјев за постизање консензуса о томе да ли тај инструмент припада византијској или арапској култури, пише Спутњик

 

Декларацију је у име свих земаља представио албански амбасадор при Унеску, Ферит Хоџа.

Како пише „Коха“, Албанци тврде да су гусле њихов традиционални инструмент, и да га они зову лаута.

Истакнуто је и да су Албанија и тзв. Косово* још прије неколико година покушали да тај музички инструмент региструју у Унеску као дио свог културног насљеђа, али је тај захтјев одбијен јер Косово* није члан Унеска.

„Тај стари музички инструмент распрострањен је широм Динарске области, од Словеније до Албаније и даље, до Румуније, Бугарске, али и Македоније, Хрватске, БиХ. То је албанска лаута. Али сличне пјесме пјевају и Словени са инструментом који се зове гусле“, наводи портал.

Додаје се да и Црногорци тај инструмент називају гусле.

Наводе и да лауту, односно гусле, користе у Русији, Чешкој, али и у Арабији. За Румуне су гусле лаута, као и за Албанце.

„Али коме припада тај инструмент, византијској или арапској култури?
Министарство културе Албаније каже да је у контакту са Министарством културе Црне Горе, како би се и друге земље Југоисточне Европе укључиле у доношење консензуса. Зато је Унеску упућен заједнички захтјев амбасадора Албаније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине“, пише „Коха“.

 

ИЗВОР: ИН4С