ЦРНА ГОРА: Суђење групи младића због мурала патријарха Павла

Суђење седморици младића због цртања мурала на којем је лик патријарха Павла почело је у Мојковцу у Црној Гори, преносе “Вечерње новости”.

Како наводе, њих седморица дио су неформалне групе “Мојковачка омладина”.

Дали су изјаве у суду после пријаве полиције да су 15. септембра 2015. године на бетонском зиду цртали мурале и натписе без ичијег одобрења.

“Објаснили смо судији да нити смо прекршили закон, нити вређали било чија осећања. Ми смо поносни потомци предака који веру и част нису давали ни за шта”, наводи Александар Булатовић (24), један од момака којима се суди.

Суђење се наставља 21. јуна, уз “доказни материјал”, видео-снимке и изјаве полицајаца.

Адвокат младића Никола Балтић ово сматра покушајем гушења сваке креативне идеје и мисли у Мојковцу.

“Несрећно сроченим прекршајним захтевом против младића, који нема упориште у одредбама нити једног закона, Управа полиције Црне Горе покушава да заштити грађане Мојковца од по њима штетног деловања ‘Мојковачке омладине’ која се дрзнула да разбије сивило нашег града и да нас подсети на претке – наводи Балтић.

Како каже, не зна да ли је проблем мурал са ликом патријарха Павла или натпис “Мојковац чува православље”.

“Сигуран сам да овај поступак има везе са активностима храбрих младих људи у вези с њиховим обиљежавање 100 година Мојковачке битке, када су прелијепим перформансом и маршем до Бојне њиве одали почаст прецима”, каже Балтић.

“Новости” пишу да је на Бадње вече уочи годишњице Мојковачке битке група младића “упркос полицијским снагама” на једном узвишењу поставила транспарент на којем је писало “они су пали да би Црна Гора и Србија живеле”.

 

ИЗВОР: Новости