Цитати Моме Капора о љубави и односима после којих ћете мало да мућнете главом

Момо Капор (1937-2010) био је контрадикторан човек: најбеоградскији, а рођен у Сарајеву; писац, а сликар; циник, а романтик. Управо зато су његове приче толико пуне боја, приповедане са нарочитим умећем скицирања свакодневнице у нешто фасцинантно

– Љубав… Она је тешка као болест и када човек има среће да је преживи, заувек му остану ожиљци који пробадају у одређено време; при помену неког имена, у неком бледом предвечерју, уз музику коју смо некада заједно слушали, чак и при летимичном погледу на улични сат под којим смо се састајали.

Можда се срећа састоји у томе да на време престанемо са трком за срећом? Да стигнемо до живота пре но што нам лекари забране пушење, алкохол, храну, купање, сунчање и љубав?

“Данас свако има мобилни телефон, али многи немају коме да телефонирају. Никада саставити сва добра.

Када смо заљубљени, онда они које волимо расту у нашим очима. Када пожелимо неког другог, онда се смањују. Сви људи на земљи навикну се на то после извесног времена и живе, углавном, без љубави, а да им ништа нарочито не смета.

Тешко ономе коме се, после много година пружи прилика да проведе ноћ са неком од својих највећих љубави коју никад није такао! Остаће без ичега у срцу, сиромашнији за једну најлепшу бајку. Када се увери да се не разликује од других жена, да није ни боља, ни лошија, тачније да није била ни из близа вредна онолике патње, и да јој је сву вредност коју је поседовала уствари расипнички поклањала само та неузвраћена љубав. Хоћу своју љубав натраг!

“Ја верујем да свака прича пронађе онога коме је намењена; попут поруке упућене из далеких времена.”

“Сви они, који траже нешто важно, нешто драгоцено, нешто што су давно изгубили, корачају на исти начин. Познаћете их по томе што их на улици ништа друго не занима: само гледају испред себе, само гледају и траже, траже…

“Осмехнеш ли се деци, она узврате осмехом. Осмехнеш ли се одраслима, они се питају: “Зашто се овај смеје?”

“Постоји ли вечна љубав? – Нисам вечан па не знам.”

“Није важно шта човјек пије, каже ми пријатељ, већ у кога гледа док пије.”

“Изабери момка који ће те одвести кући да те упозна са својим родитељима, а не са својом спаваћом собом.”

“Нама је љубав била све, и још више од тога: завера двочлане групе која је одлучила да се одупре далеко надмоћнијем непријатељу, ничим другим до слепом снагом своје привржености.”

“Све више људи разговара само са собом по улицама. Они воде неки, само њима познат, монолог у сопственој драми.”

 

ИЗВОР: Опанак