ЧИЈА ЈЕ ЦРНОГОРСКА ВЛАДА?

Синиша Луковић

 

Проводећи посљедњих 25 од укупно 39 година мог живота под влашћу ДПС и њених више-мање промјенљивих сателита, искусио сам многе „благодети“ које ми је донијело њихово мудро управљање државом – почев од тога да сам, ни не помјеривши се са мјеста, имао привилегију да промијеним четири државе (уз сво ДПС зарицање да је свака од те четири понаособ, баш она права, по мјери наших интереса), па до тога да сам, стицајем околности и посла којим се већ 18 година бавим, до савршенства унаприједио своју личну вјештину инстант-препознавања битанги и неспособњаковића на јавним функцијама. Ок, таква кадровска политика је ваљда очекивани резултат политичке трговине ДПС са коалиционим партнерима, али и саме са собом – све у циљу опстанка на власти неколицине оних што су у џемперима и старим „ладама“ 1990. са улице стигли у кабинете државних институција. И од тада до дана данашњега, исти ти ме, ево већ четврт стољећа, убјеђују да Влада коју воде ради у најбољем интересу грађана Црне Горе и да нико боље од њих не може водити ову бараку од државе…

Влада ЦГ коју је у протеклих 25 година највише водио, а и данас јој је на челу „Премијер побједничког духа“ Мило Ђукановић (што би рекла Побједа и њена оштра пера), је дакле званично наша – Влада свих грађана ЦГ. Усудићу се, ипак, на јерес да запитам себе и вас да ли је то баш тако, односно да поставим питање – чија је наша Влада? Кренимо дакле, у постављање чињеница и логично дедуцирање, па да видимо до којег ће нас то закључка довести!

Влада ЦГ предлаже закон о експоропијацији којим може у име „општих државних интереса и смањења државног дуга“, по кратком поступку одузимати приватну имовину грађана ЦГ. Иста та Влада својим одлукама утврђује и проглашава тај тобожњи „општи и јавни интерес“ и иста та Влада својим катастрофалним вођењем државе, из секунде у секунду, повећава ниво јавног дуга. Влада ЦГ креира амбијент у коме ради подстицања инвестиција, „под ноге баца“ важећу планску документацију, радно-правно законодавство али и људска права житеља Црне Горе, а за рачун некога ко у ЦГ долази ко зна одакле. Е сад га баш претјера! – прекориће ме неко од вас читалаца, али ипак остајем при тој тешкој оптужби – да је Влада ЦГ највећи кршилац људских права грађана који је кроз порез плаћају да ради у њиховом најбољем интересу. Не вјерујете ми? Ок, покушајте прошетати до Краљичине плаже или кроз Милочерски парк, или ако вам баста, дођите на муло 5 Порто Монтенегра и видјећете да право слободног кретања по својој сопственој држави не важи за све ЦГ грађане. Ако ставите прст на чело, схватићете да нисте ни сви исти пред законом – не дај Боже да вам затреба хируршка операција на срцу, бићете сретни ако је дочекате у КБЦ Подгорица, док ће за одабране из врха ДПС то бити одрађено на клиникама по Италији, Швајцарској, наравно, о трошку Фонда здравства ЦГ. Ако не дај Боже, кога прегазите колима, тешко да ћете као неки бивши министри, умјесто у затвору, дане проводити у удобном кабинету контемплирајући о маркетингу, брендингу и животној средини… Имате имовину на обали мора? Боље вам је да се одмах убијете и прекратите себи муке да пред органима ове извршне власти, доказујете да је ваша имовина ваша, а не државна. Уосталом, ко вам је крив што сте се родили на правом, а не у Каменом мору Кривошија, Цуца и сличних екстензивних крајева из којих поријекло и насљедство воде наши најистакнутији државни дужносници…

Плаћате порез и очекујете да ће ваше дијете у школи имати нормалне услове за рад, чист тоалет са текућом водом и (Еурека!) сапуном поред умиваоника? Аха, како да не! Криза брале, држава је сиромашна, нема за дјецу тебе грађанина покорног, нити за лијекове када те спопадне каква болештина које, гледајући РТЦГ, редовно заобилазе нашу дежелу, али зато „косе“ свуда по окружењу! Очекујеш да ћеш у пригодно вријеме добити Хитну медицинску помоћ прије него што ти душа изађе на нос након инфаркта, сматраш да је нормално да свјетло засија сваки пут кад притиснеш онај прекидач на зиду, а платио си рачун ЕПЦГ-у, водиш се илузијом да кад плаћаш један од „најлуксузнијих“ бензина у Европи, нема опасности да откинеш точак на свом аутомобилу на рупчагама наших европских џада? Боже, какво непатриотско размишљање, тебе – грађанина уредног, редовног платише пореза и поштоваоца закона! Па схваташ ли ти да је наша држава пред изазовима (којима, узгред буди речено, ево четврт стољећа „успјешно“ одговарамо) и схваташ ли ти непатриото (издајниче), да се морамо сада свим средствима борити за наклоност најсветијих и најплеменитијих сила и људи знаних хомо сапиенсима – ИНВЕСТИТОРА?!

Сјети се тога, грешниче, када патриотски плаћаш ПДВ од 19 посто на дјечију гардеробу или месо што се ни не „окрене“ на столу твоје породице, а наши инвеститори и њихови „сиромашни“ клијенти бивају ослобођени ПДВ-а када горивом поје или другима изнајмљују своје скромне јахтице, пију бесцаринска и безпорезна вина која по боци коштају колико и твоја (Монстатова) потрошачка корпа… Спомени се тога, вјечни незахвалниче, који не поштујеш муке наше државне администрације да ти пружи услуге стоматолога које ћеш платити, чак и ако идеш преко Фонда за дјечију протезу, који се труде да ти обезбиједе најбољи бесплатни здравствени систем на свијету у којем понекад неко умре и од нехигијене у породилиштима, те школство у којем ће твоју дјецу организовано, у роботе без мозга и сопствене критичке мисли, претварати армије ДПС послушника што царују по школским одборима и директорским фотељама. Разуми, дакле, незахвални грађанине, шкргутање зубима и јед Премијера нашег, на све непријатеље државе који сјенку бацају на накане племенитих инвеститора што су из бијелог свијета дошли да отворе десетине хиљада радних мјеста за собарице, конобаре, чуваре, шишаче траве и носаче голф палица. Зебе он за нас и осјећа проклету одговорност да напокон, након 25 година труда, од Црне Горе направи успјешну причу! И стога, како се и уопште грађанине покорни, можеш и запитати за кога ради и чија је наша Влада?!

 

 

ИЗВОР: ИН4СПортал