ЧЕПУРИН: Парадоксално је што Београд понашање САД не схвата као непријатељско

Београд – Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да убиство службеника Амбасаде Србије у америчком бомбардовању Либије захтева темељну истрагу и извињење Беле куће, кажњавање криваца и потпуну материјалну одштету породицама убијених.

Чепурин је оценио да је парадоксално то што Београд ово не схвата као непријатељско понашање и то што САД са друге стране принципијелно тражи кажњавање криваца за смрт браће Битићи, који су били припадници терористичке Ослободилачке војске Косова.

„Србија би, по мом мишљењу, могла да следи пример Американаца и исто тако истрајно и дипломатски стане у одбрану легитимних интереса својих грађана, што је сасвим нормално по међународним нормама. Овде очигледно нису довољна објашњења Американаца у вези са `колатералном штетом`“, рекао је Чепурин за „Спутњик“.

Коментаришући најновије изјаве државних званичника Србије о војној неутралности, Чепурин је рекао да Русија доследно подржавала и подржаваће политику неутралности Београда.

Напомињући да је основа неутралности неучешће у дејствима једних против других, а данас је то умногоме баланс између Истока и Запада, Чепурин је указао да оштро нарушавање баланса претвара неутралност у празне речи.

„Национални интереси Срба се објективно гледано нипошто не поклапају увек са интересима ових или оних земаља, ових или оних блокова. Ако говоримо о суседима Србије који улазе у НАТО, ти интереси су каткад супротни. То је чињеница. Зашто да Срби служе нечијим интересима науштрб својих? Зашто да раде против Русије с којом немају никаквих објективних несугласица? Зар зато да би некоме угодили?“, упитао је руски амбасадор.

Чепурин је оценио да нема никаквог озбиљног разлога да Србија не потпише споразум са Русијом о хуманитарном центру у Нишу.

„Потписивање широког споразума Србије са НАТО-ом је пре повод да се сетимо додатног споразума о Руско-српском хуманитарном центру, који има далеко више технички карактер, а чије се потписивање тако дуго одлаже из мени нејасних разлога. Како схватам, њега има у виду председник Томислав Николић“, рекао је Чепурин.

Он је истакао да је Центар у Нишу доста скромна руско-српска хуманитарна организација и да су његова поређења са НАТО-ом, благо речено, на стакленим ногама.

Чепурин каже да је додатни споразум о Руско-српском хуманитарном центру условљен основним Споразумом између влада Русије и Србије о формирању овог центра од 25. априла 2012. године у коме се наводи да ће стране додатним документом дати Центру повластице, привилегије и имунитет неопходан за осигурање његовог рада.

„У овом тренутку, нацрт споразума је потпуно спреман. Свако слово је усаглашено. Не видим никакве озбиљне разлоге да не буде потписан. Па и да буде потписан у оквиру посете (премијера Русије) Дмитрија Медведева Србији“, рекао је Чепурин.

Он је навео да неусвајање додатног споразума ствара проблем за функционисање Центра, јер је настао правни вакуум.

„На технику коју купује Русија, а која се шаље као хуманитарна помоћ, као и на активност Центра, у Србији се плаћају царинске и пореске дажбине. То је чудна ситуација. Ви неком поклањате возило, а вас за то онај коме га поклањате још и опорезује у своју корист. Плаћаш за право да помажеш“, рекао је Чепурин.

Он је навео да нису донесене никакве одлуке у вези са имунитетом руских стручњака који раде у Центру, а које су неопходне за нормално функционисање установе.

„Јавља се проблем са статусом и имунитетом руских стручњака који раде у Центру. Њих је, узгред, знатно мање међу службеницима. Сада их је свега двоје“, указао је Чепурин.

 

ИЗВОР:Срна