Број «белих националиста» порастао за 6000 одсто од 2012. године

М. Б.

 

 

Број “белих националиста” и људи који себе дефинишу као “нацисте” на Твитеру порастао је за 600 одсто од 2012. године, чиме је драстично престигао чак и број симпатризера Исламске државе, показало је истраживање Универзитета “Џорџ Вашингтон”.

 

 

нацисти на твитеру

 

 

Истраживачи са програма борбу против екстремизма, пратили су и анализирали 18 профила који припадају великим расистичким и националистичким заједницама, попут “Америчка наци партија” и “Националсоцијалистички покрет”. Већина ових организација налази се у САД.

Анализом овох налога, истраживачи су дошли до закључка, да су ове групе на друштвеним мрежама забележиле драстичан пораст популарности. Пре четири године, 2012, имале се око 3.500 пратилаца, сада тај број је порастао на 22.000. Истовремено, ови налози по расту пратилаца, људи који кометаришу, шерују или ретвитују постове, претекли су чак и оне који су повезени са Исламском државом.

– На Твитеру, омиљеној друштвеној мрежи ИСИС-а преко које регрутује највећи број бораца, америчке “беле националистичке” организације далеко су испред у свакој категорији, од броја пратилаца, преко броја твитова – каже ЈМ Бергер, вођа студије.

Најдоминантнија тема међу неоцистима је такозвани “бели геноцид”, односно веровање да утицај било које друге етничке заједнице осим белаца и разноврсност у друштву воде до “уништавња беле расе”.

 

 

бели националисти

Фото: Унедитед Медиа / Flickr

 

 

Твитер је већ месецима под притиском да постигне баланс између заштите слободе говора са једне стране и потребе да терористичким групама затвори простор за ширење порука насиља и регрутовање присталица.

Компанија је одлучила да угаси 360.000 налога зато што су били повезани са екстремизмом, али Твитер је и даље мрежа коју ектремне ултрадесничарске партије најрађе користе.

 

 

ИЗВОР: Блиц