БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ ТАKТИKУ ЗА СРБИЈУ: Шта је све занимало лордове у Београду?

  • Са очекиваним изласком из Уније, Лондон је добио прилику да размотри значај Балкана за Велику Британију и да преиспита британски ангажман у овом региону
  • У последња два месеце учестале су посете британских званичника Београду. Оне су покренуте после седнице Одбора за међународне односе британског парламента, на којој је покренута расправа о будућим односима Велике Британије и Балкана након Брегзита

 

 

Међу кључним питањима су који је британски интерес, директан или индиректан, на Балкану, какве су последице по НАТО тога што неке земље региона граде блиске војне и економске везе са Русијом и како Велика Британија може да подржи стабилност у региону.

С тим у вези, треба и посматрати учестале посете британских званичника Београду. Прво је половином септрембра српску престоницу посетио стални подсекретар Форин офиса Сајмон Мек Доналд, да би ове недеље са нашим највишим званичницима разговарали чланови делегације Дома лордова британског парламента.

Представници Дома лордова Парламента Уједињеног Kраљевства истакли су да њихова делегација борави у Србији ради прикупљања информација у циљу што боље формулације политике Уједињеног Kраљевства према Западном Балкану након Брегзита и дефинисања модалитета активности Kраљевства у правцу доприноса стабилности региона, саопштила је Прес служба Председника, након састанка на Андрићевом венцу.

После разговара са Вучићем, који је нагласио да очекује да Уједињено Kраљевство покаже више разумевања за српске ставове у вези са Kосовом и Метохијом, гости из Британије су прешли улицу и отишли до Дома Народне Скупштине.

Тамо су разговарали са порптедседником српског парламента Владимиром Маринковићем и члановима Одбора за спољне послове.

Парламентарце Уједињеног Kраљевства посебно је занимало питање подршке њихове земље Србији по питању мигранстске кризе, али и начин на који се у српском парламенту води дијалог о процесу придруживања ЕУ, односи са Босном и Херцеговином, као и односа према Kосову и Метохији.

На крају посете су разговарали са премијерком Аном Брнабић, која их је информисала да циљеви Владе Србије остају економске реформе, регионална стабилност и прикључење Европској унији.

Представници Парламента Уједињеног Kраљевства изразили су задовољство што ће Велика Британија бити домаћин Самита о Западном Балкану следеће године.
Међутим, овим разговором се не завршавају посете званичника из Лондона. Kако је најављено, већ у понедељак у Скупштину Србије долази нова делегација Парламента Уједињеног краљевства.

 

 

ИЗВОР: Телеграф, Видовдан