Бошњаци желе да Срби живе само у зоолошком врту

Ненад Зорић

 

 

 

Настoјање Бошњака муслимана да преваре српски народ, да му наметну форму „босанства“ као југословенства и да га асимилују преко тога, пада у воду са ревизијом историје.

„Или ће Босна бити бошњачка и муслиманска или је неће бити“, то је, према тумачењу историчара Чедомира Антића, главна политичка порука измене наставног плана и програма у свим основним и средњим школама на подручју Сарајева према којима ће деца од ове школске године учити да су Срби „агресори“ и да је Република Српска настала на „геноциду“ над Бошњацима. Такву одлуку је одобрио премијер сарајевског кантона Елмедин Конаковић. Српски народ је један и недељив.

 

Фанатизам и екстремизам

 

„То је политика коју нажалост промовише Странка демократске акције, то је политика националне и верске фрустрације, фанатизма, то је политика екстремизма, и та политика не би била таква да није имала велику вербалну подршку деведесетих година. Да је имала озбиљну, истинску подршку, вероватно Срба у Босни више не би било“, категорички тврди Антић за Спутњик. Наравно, констатује тај историчар, владе у Вашингтону и европским државама које су чланице НАТО-а нису то себи могле да приуште зато што су се и тада прибојавале и водиле неформални рат са исламом. Антић примећује као куриозитет да људи од струке који живе и у Сарајеву и у сарајевском кантону могу да дозволе да им један политичар говори о томе шта је права историја.

Срби и Бошњаци не морају да се воле, али морају да се уважавају. Занимљиво је, подвлачи Антић, да је неко данас у већој мери острашћен него што је био 1992. или 1993. године. То, како тумачи, говори о озбиљним проблемима за које нису криви само бошњачки политичари, већ су за то криве велике силе и људи које су они слали на Балкан и који су тврдили да је читав један народ колективно крив, да је културно дефектан и да су други народи добри, хумани, толерантни, што је наравно бесмислица и у једном и у другом случају.

„Узмимо да су Срби стварно тако криви, да су српске елите и владајуће партије криве као што су биле немачке елите и нацисти, шта би било са Европом да је неко 1966. године, дакле 21 годину после завршетка рата, одлучио да каже истину о томе да су Немци народ који је од искона, од времена древних Германа, колективно крив, да је он починио геноцид над другим народима, да су други народи само жртве…“, пита Антић.

Како неко, ко је притом ментално здрав, пита даље тај историчар, може да се врати на ту реторику, а да очекује напредак своје земље после свега што се догодило, дакле после чињенице да 30.000 српских жртава није добило правду, да нико није кажњен пред Хашким трибуналом за њихову смрт, односно да је маргинална појава кажњавање на наметнутом домаћем суду у Босни и Херцеговини.

Дефект бошњачке елите

 

„То је озбиљан дефект владајуће елите у Босни и Херцеговини и међу Бошњацима. И за добро бошњачког народа и за добро муслимана било би добро да се појави неко већег политичког калибра и мањег екстремизма“, прецизира Антић. Таква одлука премијера кантона Сарајево је политички чин, понавља Антић и претпоставља да ће за њим можда ићи неки страначки историчари и неки шовинисти историчари. Што се заједничког уџбеника историје пак тиче, Антић каже да осим у Краљевини Југославији никада није било заједничког уџбеника.

 

Босна од Цимермана до Туђмана, преко Срба и муслимана

 

„Потпуно је бесмислено да нам неко из Европске уније говори о заједничким уџбеницима у условима у којима не постоји ниједан заједнички уџбеник различитих држава у Европи. Све су учинили да разбију Југославију. Нису способни да организују заједничко тржиште на овом простору. Разбили су тржиште које је било завидно. Дакле, ЕУ је унела неред и са Цефтом и са свиме осталим, зашто траже заједничке уџбенике“, категорички пита Антић. Антић каже да настoјање Бошњака муслимана да преваре српски народ, да му наметну ту форму „босанства“ као југословенства и да га асимилују преко тога, пада у воду са таквим стварима. „Дакле, они тиме хоће да кажу да Срби можда постоје само у зоолошком врту. Само као примерак на који људи показују и кажу: ’Ево, то су они геноцидни‘. Они нису ништа дозволили (Србима) од онога што траже за Бошњаке и муслимане у Републици Српској“, прецизира тај историчар. Он закључује да је то модел по којем ће функционисати Босна кад Бошњаци једног дана са одређеним круговима у Америци и ЕУ буду успели у својој намери да укину Републику Српску.

 

 

ИЗВОР: Спутњик