Борба паралелних држава у Румунији на врхунцу

  • Уставни суд је избацио из игре председника Јоханиса потврдом права министра правде да смени шефицу Националне управе за борбу против корупције

 

Аутор: Милан Петровић

Букурешт – Својом пресудом од 30. маја румунски уставни суд подметнуо је бомбу под свеукупне политичке прилике у земљи. Он је избацио из игре председника Клауса Јоханиса и потврдио право министра правде Тудорела Тоадера да смењује тужиоце. Та се пресуда заснива на уставној одредби да се тужилаштво налази „под ауторитетом министарства правде”.

Овде се тврди да је овом одлуком Уставног суда запечаћена судбина шефице Националне управе за борбу против корупције (ДНА) Лауре Кодруце Кевеши, чије је смењивање тражио министар правде Тоадер, оптужујући је за кршење устава. Кевешијева се нашла у центру дубоког сукоба између председника и владе. Јоханис наглашава да она одлично ради свој посао, док влада, која је другачије политички обојена, говори о великом злу које румунском друштву доноси Кевешијева на челу ДНА, који се, како оцењују, изродио у праву политичку инквизицију.

Оног тренутка када се прошле године констатовало да ДНА покушава да неуставно контролише рад владе, избио је скандал око делатности те институције. Тада се увидело да онај ко држи ДНА у својим рукама – држи власт у земљи. То јест, да у Румунији постоје две паралелне државе – она коју предводи ДНА и она која слуша владу. Између те две државе настала је борба која се одражавала на читав политички живот у земљи.

Систем двеју паралелних држава основао је пре десетак година председник Трајан Басеску. Борећи се са њему непослушном социјалдемократском владом, Басеску је у игру укључио Националну безбедносну службу (СРИ) ставивши је у спрегу са судским органима и са тужилаштвом. Односно, спојио је рад СРИ и ДНА.

Ослањајући се на моћни СРИ, Национална управа за сузбијање корупције постала је бог и батина у земљи. Пред суд је изводила стотине људи, нарочито Басескуове противнике.

Свему томе је дат правни оквир тако што је СРИ склапао тајне протоколе о „званичној” сарадњи са судским органима, тужилаштвом, Врховним већем магистратуре, пореским управама и другим државним установама. СРИ је њима стављао на располагање своје информације о појединим особама, с тим да му „протоколарни” партнери обавезно саопштавају како су оне искоришћене. Тако се стигло до тога да СРИ учествује у одвијању судских процеса и одређивања казни. А то се дубоко косило са законима.

У томе се ишло дотле да су стваране „мешовите екипе” на локалном плану, које су одређивале неугодне људе за „одстрел”. ДНА је постала политичка полиција. Шефица ДНА јавно се хвалила (сасвим недавно и у ОУН) великим бројем ухапшених и осуђених „корупционаша” – једним премијером, више министара и чланова парламента, судија, пословних људи. Добијала је и страна одликовања.

По доласку на власт (2014), председник Јоханис је наследио Басескуов систем паралелних држава и узео га под своје окриље. У међувремену је ДНА изазвао политички отпор. На видело је испливало постојање поменутих протокола са СРИ. Њихово обелодањивање је изазвало праву пометњу у румунском политичком животу. Неки од учесника судских лакрдија почели су да износе на видело како су фабриковане оптужбе, како су се вршила прислушкивања и свакојаке принуде, како су судије држане у страху и под уценама. Дошло је и до смене извршног директора СРИ, генерала Колдее.

Специјални одбор посланичког дома румунског парламента покренуо је истраживање последица спреге између ДНА и СРИ. После тога судије су, само у првих пет месеци ове године, одбациле 112 кривичних досијеа ДНА и изрекле 89 ослобађајућих пресуда особама које је тужио ДНА.

У тим околностима долази пресуда Уставног суда од 30. маја која обавезује Јоханиса да смени Кевешијеву, шефицу ДНА. За сада председник одбија да то учини под изговором да чека „образложење пресуде”. Њему блиска опозициона Национал-либерална странка позива Румуне да изађу на улице и спрече „уништавање независног судства”.

 

 

ИЗВОР: Политика