БОЈАН ПАЈТИЋ тражи интернационализацију “војвођанског питања”

Томислав Кресовић

 

 

  • Како то Бојан Пајтић може радити? Пре свега, кризним сценаријем и изазивањем ширих протеста сукоба и активирањем насиља да би се ЕУ више позабавила Војводином
  • Пајтић жели да дефинише да је Војводина и део интереса ЕУ преко евро-регије Кариш-Мориш-Тиса-Дунав и да рачуна на извесни утицај из Мађарске, Хрватске и Немачке за своју политику. Све је то покривено економским повезивањем немачких компанија са компанијама у Војводини
  • Бојан Пајтић планира да иницира политичке и грађанске ексцесе и створи утисак да је Војводина “под окупацијом” Београда

 

Председник ДС Бојан Пајтић председник ИВ Војводине рачуна на успех ДС у Војводини, док је друге делове Србије препустио својим партијским колегама, пре свега оним који седе у парламенту Србије. Тако је Бојан Пајтић себе видео као лидера „жутих“, који ће деловати више регионално, да би задржао неке од полуга моћи и утицаја док се ДС даље урушава и цепа. Како то Бојан Пајтић може радити? Пре свега, кризним сценаријем и изазивањем ширих протеста сукоба и активирањем насиља да би се ЕУ више позабавила Војводином. Лидер ДС је својом посетом Немачкој, међу социјалдемократама отворио унутрашње питање Србије стање медијских, политичких слобода и положај судства, са намером да немачка админстрација изврши притисак на Владу Србије око отварања поглавља за приступање ЕУ. Постоје индиције да је покрајински премијер обавио и неке разговоре са оним структурама у Немачкој које се баве безбедносним питањима.

Пајтић жели да дефинише да је Војводина и део интереса ЕУ преко евро-регије Кариш-Мориш-Тиса-Дунав и да рачуна на извесни утицај из Мађарске, Хрватске и Немачке за своју политику. Све је то покривено економским повезивањем немачких компанија са компанијама у Војводини. Према писању медија, у Војводини се Немачка налази на првом месту по броју страних инвестиција, са укупно 878 милиона евра у 54 пројекта. Највећи део инвестиција по секторима остварен је у области медицине, фармацеутске и аутомобилске индустрије. Пајтић жели већи утицај Немачке и њен притисак на Владу Србије око позиције Војводине и на тај начин се јачају аутономашке и разне сепаратистичке концепције и утицаји суседних држава према Војводини и Србији, пре свега Мађарске и Хрватске. Бојан Пајтић рачуна на немачку подршку, прво у сфери економије, а онда у политичкој сфери.

Председник Покрајинске владе и председник Већа дистрикта Штутгарт у Немачкој, Јоханес Шмалцл, потписали су заједничку изјаву о намерама о сарадњи између Штутгарта и Војводине у образовању, пољопривреди и јачању локалних самоуправа и администрације.

 

Пајтићев сценарио политичког преврата и насиља

 

Председник Демократске странке разговарао је у Берлину са немачким званичницима, којима је, и по писању ДС, “пренео дубоку забринутост око катастрофално лоше ситуације у Србији, која се тиче стања медијских слобода, сигурности новинара и независности правосуђа”. Према наводима из саопштења ДС, саговорници су се сагласили да последњи извештај ЕК о Србији представља реалну, незадовољавајућу слику услова у којима раде новинари у Србији. Пајтић, дакле, рачуна на интернационализацију унутрашњих односа у Србији, да би створио повољнију ситуацију за положај ДС пред пролећне изборе. Он рачуна да би његов концепт уигравања политичке и државне кризе могао да добије пуну подршку у врху ДС и код неких коалиционих партнера, пре свега ЛСВ Ненада Чанка, ЛДП Чедомира Јовановића и можда СДС Бориса Тадића. Тако би се стварао грађанско-политички „фронт“ као у ЦГ (ДФ) против владајуће коалиције и премијера Александра Вучића.

Бојан Пајтић планира да иницира политичке и грађанске ексцесе и створи утисак да је Војводина “под окупацијом” Београда, што је вид дестабилизације Србије и могућност за афирмацију његове политике, која је у кризи поверења и утицаја у бирачком телу Србије. Треба почети са пољопривредницима и блокадом путева, онда наставити са студентима и онима који ће током 2016. године остати без посла у јавним предузећима. Рачуна се и на подршку локалне власти где је ДС и иде се на тражење подршке и од СВМ. Очекује се да би политички митинзи, протести кренули по читавој Војводини већ од марта 2016. године.

Пајтић рачуна да би могао да нанесе штету државној политици уколико остане на власти у ДС и добије ширу подршку у Војводини, пре свега у отварању поглавља 23 и 24, која су везана за владавину права и борбу против корупције. Он је по писању медија у разговору са Шулцом и Штајнмајером указао и да би било какви компромиси око кључних питања – попут људских права и слобода, били суштински антиевропски. Све је евидентније да Бојан Пајтић тражи своје упориште политичког опстанка у Војводини, водећи локалну и делом аутономашку политику. Да је то тако показује и став Покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислава Бугарског, који каже да у преговорима за улазак Србије у ЕУ, Војводина треба да седи на истој страни заједно са колегама из других институција са територије Србије. На овај начин се отвара питање федералног статуса Војводине и урушавање територијалног и правног поретка Србије. Пајтић очекује политичке немире и сукоб са СНС и десничарским организацијама како би показао да се води унутрашња политика на штету Војводине и тако покренуо талас политичке и међуетничке кризе са потребом интернационализације и умешаности ЕУ и Немачке у статус Војводине.

Спреман је да у притиску на Владу Србије тражи и подршку и СРС др Војислава Шешеља. Политика лидера ДС је изазивање облика политичког преврата односно немира, који би се прво активирали у Новом Саду, Суботици и другим градовима Војводине, а онда се из Новог Сада усмерава енергија према Београду. Постоје индиције да Бојан Пајтић тражи услуге Срђе Поповића, „сиве еминенције“ разних политичких преврата широм света и рушења власти Милошевића преко „Отпора“.

 

 

ИЗВОР: Видовдан