БЛИСКИ ИСТОК СЕ СЕЛИ НА БАЛКАН

Б. Ђокић / Д. Љ. Јоксић

 

 

Београд – Више хиљада миграната из ратом захваћених земаља Блиског истока свакодневно из Македоније улази на територију Србије, а ова бројка се буквално из минута и минут повећава. Страхује се да би наредних дана према отаџбини могло да крене чак милион и по људи који се тренутно налазе на сиријско-турској граници што је егзодус незапамћених размера.

Српске безбедносне службе због тога су под највишим степеном опреза. Осим што постоји велики проблем због броја емиграната и проблема смештаја, могућег избијања заразних болести, полиција и БИА сумњају да се међу њима крију и терористи Исламске државе, који покушавају кроз талас избеглица да се пребаце у земље ЕУ.

„Свакодневно стотине емиграната тражи азил. У Београду је довољно да дођете до парка код Аутобуске станице и да их видите. Ту се задржавају по два, три дана и онда настављају даље, преко Мађарске за Аустрију и Немачку, а њихово место заузимају нове избеглице. Они не праве проблеме, не краду и не пљачкају, али претпостављамо да се међу гомилом изнемоглих људи који су у потрази за бољим животом, налазе и екстремисти“, незванично сазнају „Вести“ у српским безбедносним службама.

Кроз Грчку и Македонију, према подацима српских служби, ови емигранти пролазе готово без икаквих проблема, на српско-мађарској граници дочекује их четири метра висока ограда па им је даље напредовање према земљама ЕУ у приличној мери успорено.

„У Македонији их просто пуштају, а потом их укрцавају у возове у Ђевђелији и даље транспортују до границе Србије. Кроз Србију иду пешке, плаћају кријумчарима да их превозе, а по скривеним кућама плаћају преноћиште“, каже наш извор.

Ипак, највећи проблем за српске службе представља чињеница да ће се због градње зида на мађарској граници и доласка лошег времена, прелазак преко границе бити отежан, па ће се у Србији створити такозвани чеп. Очекује се да током јесени и зиме у Србији „кампује“ чак и неколико десетина хиљада избеглица, што може представљати праву хуманитарну катастрофу.

Прихватилиште за ове људе формирано је у Кањижи, где је тренутно смештено њих око 400. Колико је то могуће обезбеђен им је смештај у шаторима и контејнерима, али недостаје храна и средства за хигијену, па српске власти апелују на званичнике ЕУ, УНХЦР и друге хуманитарне организације да помогну како би се спречила хуманитарна катастрофа.

 

У Македонији 32.000 азиланата

 

Од 19. јуна, када су усвојене измене Закона о азилу, у Македонију је ушло 32.388 миграната – 22.703 мушкарца, 4.359 жена и 4.959 деце са родитељима или родбином, а 367 су дошли сами. До сада је укупно 31.774 миграната изразило намеру да затражи азил у Македонији, највише држављана Сирије, затим Авганистана, Ирака, Пакистана, Сомалије, Палестине, Конга, Камеруна, Еритреје, Нигерије, Етиопије …

Са азилантима муку мучи и Македонија у коју је талас ових људи буквално преусмерен из Бугарске и Албаније после измене Закона о азилу који је Скупштина Македоније усвојила средином јуна. У ову земљу тако, према подацима тамошњих служби дневно уђе најмање 3.500 избеглица. У Скопљу такође страхују од доласка чак милион и по људи, који беже из блискоисточних земаља захваћеним ратом, а тај талас до Македоније, како се процењује могао би стићи већ у септембру.

Ако се то и деси, Македонија ће се суочити са избегличком кризом сличном оној из 1999. године када је у Македонију нахрлило преко 200.000 избеглица са Косова. Разлика ће бити у томе што ће овога пута мигранти бити натерани да остану у Македонији, за разлику од 1999. године када су они добровољно хтели да остану у Македонији.

У МУП истичу да свакодневно прате ситуацију и да имају припремљено неколико сценарија са јасним одговорима уколико дође до још веће најезде миграната. Према незваничним информацијама, на македонске власти се врши константан притисак са захтевом да се отворе прихватни центри за мигранте. Делимично због тога, а највише из хуманих разлога Црвени крст и УНХЦР ће на југу и северу Македоније подићи мале привремене кампове за мигранте.

 

У кући крио 90 људи

 

„Спавање кријумчари ових несрећних људи наплаћују десет евра по особи. То су наравно врло неусловне, забачене куће. Када смо пре неколико дана ухапсили три особе у кући у Крњачи, где смо затекли 90 илегалних миграната, рекли су нам како су им наплаћивали спавање од пет до десет евра и то на обичним душецима разбацаним по подовима“, каже извор „Вести“.

„Као подршка македонској влади, УНХЦР финансира изградњу две зоне за чекање и боравак. Једна је у Табановцима, а друга у Ђевђелији. У Табановцима ће имати укупно шест монтажних контејнера који ће бити коришћени за одмор. У једном ће се пружати прва помоћ и медицинске услуге, а остали ће бити склониште за људе од кише и других временских неприлика. Изградња је у току, а ту ће бити постављени тоалети и отворени павиљони“, каже Александра Краус из УНХЦР.

Власти у Скопљу страхују да ће, уколико се остваре најаве земаља чланица ЕУ око затварања њихових граница, мигранти остати заглављени у Македонији и Србији, а те две земље ће се неминовно суочити са хуманитарном кризом и катастрофом.

 

Вучић обећао помоћ

 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће држава помоћи на све могуће начине мигрантима и да неће да учествује у кампањи против њих. Он је рекао да ће држава помоћи и Кањижи, као што је урадила у случају Прешева, али да не сматра да су сви у Кањижи незадовољни због доласка великог броја миграната.

„Нису сви у Кањижи против тога, поготово ако питате људе који имају бизнис локале, сви ће вам рећи да је ситуација обрнута“, рекао је Вучић.

 

 

ИЗВОР: Вести