БИЗАРНО: Ако у Шапцу завршите у овом дому здравља, може вам се десити да вас дочека ВЕТЕРИНАР

Андриана Јанковић

ФОТО: ТЕЛЕВИЗИЈА ШАБАЦ/ YOUTUBE

 

Челници шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић” на место медицинских техничара запошљавају особе са дипломом средње ветеринарске школе, сазнаје “Блиц”.

Ако је судити по расписаним конкурсима и профилима људи који су тим путем добили посао, овом граду мањка свршених медицинских сестара и техничара. Наиме, Дом здравља “Др Драга Љочић” је током последњег таквог конкурса за обављање привремених послова као медицинског техничара запослила Д. М. (40) из Шапца, који, игром случаја, има диплому ветеринарског техничара.

Иако је чињеница да је у нашој земљи све приметнији одлив здравствених радника у иностранство, готово је немогуће поверовати да у овом граду нема ниједног стручног медицинског радника који би савесно и одговорно могао да обавља посао медицинске сестре или техничара у шабачком Дому здравља. Тим пре што овај град још од давне 1946. године има Средњу медицинску школу “Др Андра Јовановић” која сваке године изнедри најмање 50 медицинских сестара и техничара.

И уместо да дипломирани средњошколци након завршеног школовања и положеног приправничког испита добију могућност да у свом родном граду помажу својим суграђанима, принуђени су да до посла путују неколико десетина километара у суседне градове или пак у иностранство.

Ово није прва нелогичност у начину пословања ДЗ “Др Драга Љочић” – још крајем прошле године у шабачком Дому здравља отказе су добила четири доктора медицине, а на упражњена места постављени су такође доктори, али мало другачије струке – ветеринарске.

Ови откази “пали” су одмах након смене директора Дома здравља др Бранка Вујковића, на чије је место дошла др Јасмина Станковић.

– Мислим да је већини Шапчана познато ко нам ради у Дому здравља. Разумем да и ветеринарски техничари познају медицину, али сматрам да заиста нема потребе да лече људе, уколико су се већ школовали за бригу о животињама – каже Љ. Ј. из тог града.

Проблем лошег рада примарних медицинских установа распрострањен је готово по целој земљи. Из Министарства здравља кажу да грађани морају бити упознати са тим да су оснивачи домова здравља локалне самоуправе, а не Министарство.

– Управо локалне самоуправе руководе радом домова здравља, те је наша могућност да утичемо на њихов рад минимална. Зато смо и покренули иницијативу да домови здравља пређу у надлежност Министарства, ради боље организације посла и квалитетније координације међу здравственим установама – рекли су за “Блиц” из Министарства здравља.

ДЗ: Нема таквог код нас

На питања “Блица” о детаљима конкурса на ком је на место медицинског техничара примљена особа са звањем ветеринарског техничара, из шабачког Дома здравља послали су само штур одговор, да “особа са таквим именом и презименом није запослена код њих”.

Међутим, нису прецизирали да ли се ради о томе да особа није запослена за стално, или није ангажована ни по уговору о привременим и повременим пословима, а сазнања “Блица” су управо да је спорно ангажовање такво, по уговору.

 

ИЗВОР: Блиц