Бивши грузијски министар: Црна Гора НАТО експеримент за биолошко оружје?

  • Опасност од успостављања лабораторија за биолошко оружје постоји у практично свакој земљи ограниченог суверенитета, као што су нове НАТО чланице, упозорава грузијски опозиционар

Бивши грузијски министар безбједности Игор Гиоргадзе на конференцији за медије у Москви изнио је низ нових докумената о тајном америчком програму развоја биолошког оружја у центру за јавно здравље „Ричард Лугар“ код Тбилисија у Грузији.

Иако се у овој установи званично лијечи хепатитис Ц, према наводима Гиоргадзеа ради се о америчком експерименту биолошким и хемијским оружјем у близини граница Русије, који је већ однио људске животе.

Гиоргадзе је, обраћајући се у сједишту Интерфакса у Москви, напоменуо да постоји опасност од успостављања таквих лабораторија у новим НАТО чланицама на Балкану. 

Иако је Влада Црне Горе, која је без референдума, Црну Гору анексирала у НАТО, више пута истакла да је тиме обезбијеђена сигурност њених грађана, можда треба поставити питање, шта заиста подразумијева чланство у НАТО. Само примјер Грузије наводи на забринутост.

Гиоргадзе је још у септембру објавио документа која показују да је у раду овог центра помрло на десетине пацијената под неразјашњеним околностима, као и да је исти повезан са америчком војском, што све заједно буди сумње да се ради о тајном постројењу Пентагона за тестирање биолошког оружја.

„Своју прву конференцију за медије о овој био-лабораторији сам имао прије три мјесеца. Од тада смо послали апел са захтјевом за темељну провјеру лабораторије на адресе 108 међународних организација – од Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) до хуманитарне невладине организације Amnesty International. Нико није одговорио и то нас не чуди. Када је (бивши предсједник) Михаил Сакашвили био на власти у Грузији, 300.000 људи од укупних три милиона грађана ове земље је послато у затворе, а ‘међународна заједница’ је то такође игнорисала“, напоменуо је Гиоргадзе.

Према званичним подацима, амерички центар за јавно здравље у Тбилисију се бави бесплатним лијечењем хепатитиса Ц, у чему је главни извођач америчка приватна фармаколошка компанија „Гилеад“, позната по својим везама са Пентагоном (члан борда директора ове фирме више година је био и бивши амерички министар одбране Доналд Рамсфелд).

„Текст споразума између „Гилеада“ и грузијског министарства здравља се држи у тајности, што према међународном праву нема смисла“, упозорава Гиоргадзе.

Да нешто у овом програму лечења хепатитиса Ц није у реду види се већ из статистика о успјешности програма. Наиме, министарство здравља Грузије је саопштило да успјешност програма лијечења износи 98 одсто, међутим, документација коју је Гиоргадзе представио показује да је у периоду од априла 2015. до јула 2018. на лијечењу било 48.000 људи, од чега је њих 44.000 завршило програм. Од тог броја излијечених је 31.000, што износи 71 одсто. Судбина 13.000 преосталих пацијената није сасвим јасна.

Мистериозне смрти пацијената у центру „Ричард Лугар“

Но, главну сумњу подижу извештаји о мистериозним смртима пацијената у центру „Ричард Лугар“.

Првобитна документација Игора Гиоргадзеа је показала да је експериментални програм „Гилеада“ однио животе најмање 73 грузијских држављана, од чега је 26 њих помрло у једном једином дану 30. децембра 2015.

На конференцији за медије прошле сриједе, Гиоргадзе је допунио ове цифре, показавши да је у периоду од октобра 2015. до новембра 2016. услед третмана у центру „Ричард Лугар“ умрла чак 191 особа!

„Посебно је необично да узрок смрти није утврђен у више десетина случајева, док су код многих пацијената током наводног лијечења лечења документоване ‘нежељене последице’ попут различитих канцера и леукемије, иако није познато да лијекови против хепатитиса Ц који су званично коришћени у овом програму (као што је солвади) могу да изазову такве болести“, истиче он и апелује:

„Не тврдим да су људи помрли због ових експеримената, али тражим да се проуче ове чињенице, да се покрене отворена истрага“.

Повјерљиви подаци грузијског Министарства здравља о смртним случајевима због примјене љекова америчке фирме „Гилеад“. Фото: samartali.net

Дрон за ширење зараза

Додатне сумње, буди и повезаност центра „Ричард Лугар“ са америчком војском.

Центар је 2013. основала Агенција министарства одбране САД за смањење пријетњи (Defense Threat Reduction Agency – DTRA), а за његово функционисање је надлежна Медицинско-истраживачка јединица за Грузију војске САД (US Army Medical Research Unit – Georgia) којом је руководио извесни Џошуа Баст – Пентагонов ентомолог, односно експерт за инсекте. Марта ове године лабораторију је посетила и начелница америчке Команде за медицинска истраживања и материјале генерал Барбара Холкомб, а из Гиоргадзеове документације се види да је америчко министарство одбране у више наврата издашним сумама финансирало пројекте центра „Ричард Лугар“. Намеће се питање откуда толико интересовање америчке војске за лијечење хепатитиса Ц у једној малој, сиромашној кавкаској земљи?

Откуда толико интересовање америчке војске за лијечење хепатитиса Ц у једној малој, сиромашној кавкаској земљи?

Као посебно инкриминишући детаљ из документације коју је објелоданио Игор Гиоргадзе издвајају се пројектни папири разноврсних патената биолошког оружја које је посједовало особље центра „Ричард Лугар“.

Тако се међу њима може наћи специјални дрон официјелног назива „Ваздушни систем за ослобађање токсичних комараца“ који посједује контејнер за узгајање, транспорт и ослобађање заражених комараца у противничком ваздушном простору.

Осим овог патента, ту је и дрон за ослобађање разноврсних хемијско-биолошких агенаса, саботажна токсична муниција, меци са капсулама које садрже смртоносне патогене, итд. Већ сам развој оваквих средстава представља кршење Конвенције о забрани хемијског и биолошког оружја, подсећа бивши грузијски министар безбедности.

                                 Патент за дрон који шири заразу. Фото: mars.online

 

Гиоргадзе се осврнуо и на скорашњу међународну инспекцију која је закључила да рад центра „Ричард Лугар“ не крши међународно право. Према његовом мишљењу, закључци ове инспекције су непоуздани и доприносе заташкавању онога што се тамо одвијало.

„Инспекцију је позвао Национални центар за контролу болести и јавно здравље Грузије у чијем надзорном одбору сједе амерички представници са правом гласа, што значи да је Грузија лишена суверенитета у питањима здравства“, казао је он и указао и на методолошку површност инспекције која не само да је извршена мјесецима након што су се прве инкриминишуће информације појавиле, него се и одиграла у форми екскурзије по лабораторији, без темељних и свеобухватних испитивања.

Три кључна сигнала за забринутост

Као три кључна „сигнала за забринутост“, бивши министар безбједности Грузије наводи следеће:

1) висок ниво заштите и повјерљивости у раду лабораторије, што не одговара цивилној медицинској установи, него постројењу специјалне намјене,

2) повезаност центра са америчким Министарством одбране, а не са америчким Министарством здравља и,

3) америчко особље у центру поседује дипломатски имунитет што није уобичајено за обично медицинско особље и лаборанте.

Гиоргадзе закључује да је тзв. „центар за јавно здравље Ричард Лугар“ из Тбилисија у најбољем случају био установа двоструке намјене, а у најгорем случају лабораторија за развој биолошког оружја.

На крају, ваља споменути и да је један од новинара на конференцији Гиоргадзеу поставио питање постојања других таквих лабораторија, у контексту чега је споменут и Балкан.

Познато је да је „Ричард Лугар“ само једна у ланцу сличних установа успостављених на постсовјетском простору у окружењу Русије, међутим Гиоргадзе наводи да опасност од успостављања таквих лабораторија постоји у практично свакој земљи ограниченог суверенитета, за шта је као примјер навео нове НАТО чланице са Балкана.

 

ИЗВОР: Говори Србија