Бивши агент ЦИА: Српска да одржи реферндум о изласку из БиХ

  • Политички аналитичар и бивши заменик шефа ЦИА-е за Балкан, Стивен Мајер сматра да у БиХ, односно Републици Српској треба одржати референдум о питању гдје желе да живе.
  • Ако је могло у Црној Гори, може референдум и у БиХ

 

– О томе би требало да одлуче тамошњи становници демократским гласањем. Не мислим да се то нужно мора десити, али на људима и руководствима је да одлуче где су границе, где желе да живе. То се десило у Црној Гори. Запад није имао проблем са референдумом у Црној Гори, али има проблем кад је у питању неко други. То није логично. Исто је на Косову. Мислим да би због снаге српског становништва северно од Ибра било лако организовати референдум о томе каква треба да буде њихова будућност, где желе да живе. То није посао Америке, Брисела, то је одлука коју треба да донесу људи у региону – истакао је Мајер за “Спутњик”.

Он је оценио да су Срби веома паметни људи, као и Хрвати, Бошњаци и да разумију регион у ком живе, само се превише плаше да организују такве ствари јер страхују шта ће рећи САД и Брисел.

– Један политичар у региону, председник (Републике Српске Милорад Додик) има став који мислим да је врло здрав и који каже: ‘Ми сами одлучујемо’. Мислим да би био велики посао преговарати о идеји референдума, али да је она свакако изводљива – нагласио је Мајер.

Он је оценио да је прекрајања граница на Балкану могуће без новог рата и крвопролића.

– Али ако би дошло до новог прекрајања граница то би требало да ураде људи који ту живе, лидери који ту живе, а не САД, Брисел, Берлин или Лондон. То би морало да се уради уз међусобни договор, а мислим да је то могуће без рата – нагласио је Мајер и додао да у том контексту његови коментари највише имају смисла на Косову.

 

 

 

република српска

Могуће су промене граница без рата

 

 

Он је рекао да одавно тврди да треба да дође до неке врсте поделе на северни и јужни део и да је то могуће у будућности.

– Могуће је у Македонији, могуће је у Босни, ако Срби у БиХ, рецимо, некад одрже референдум на којем одлуче да желе да напусте Босну. То би била прилична промена граница. Неки кажу да сама могућност тако нечега не значи нужно да ће се то и десити, али се може десити и свакако је то могуће урадити без рата – оценио је Мајер.

Он је рекао и да одавно тврди да људи у Београду, на Балкану траже одговоре о том питању од Вашингтона, а не морају то да чине.

– Људи у Србији су паметни, имају дугу традицију и дугу историју. Да бисте преговарали не морате да имате нужно подршку Вашингтона, Брисела. Мислим да је била грешка што се Србија толико ослањала на Вашингтон чекајући шта ће он да каже. То не морате да радите. Зарад своје будућности Србија и друге земље у региону треба да се ослоне на своју снагу и интелигенцију у решавању сопствених проблема – истакао је Мајер.

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн