“БиХ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ЕВРОПСКЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ”

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је БиХ изузетно негативно представљена у извјештају Стејт департмента о тероризму за прошлу годину и да то потврђује да је она највећи проблем европске безбједности.

Галијашевић је нагласио да је у овом извјештају евидентан и истакнут негативан утицај и дјеловање терористичких организација које у Европи дјелују преко или из саме БиХ, као и улога БиХ у регрутовању џихадиста и њиховом одласку на страна ратишта.

Он је навео да је код појединих земаља на Балкану, које доприносе “Исламској држави”, Ал каиди и њиховом војном крилу “Ал Нусра фронт”, у извјештају поменут и прецизан број тих бораца и погинулих, док се у случају БиХ избјегло прецизирање броја џихадиста управо због потпуно различитих информација које износе полицијске и обавјештајне структуре у БиХ у односу на оне које износе европске обавјештајне и безбједносне заједнице.

Галијашевић је рекао Срни да је релевантан извјештај Британског краљевског колеџа који истиче да у редовима “Исламске државе” тренутно ратује 330 држављана БиХ, да је са њима око 56 жена и 21 дијете – чиме је број актера рата у Сирији и Ираку из БиХ прешао бројку од 407 држављана.

Он истиче да Стејт департмент у свом извјештају наглашава да постоји преклапање послова и много личних, политичких и институционалних сукоба и нетрпељивости у БиХ које је у тој земљи немогуће искоријенити.

Стручњак за безбједност наводи да је у извјештају наглашено и америчко улагање у Службу за послове са странцима БиХ кроз програм “ICITAP”, које очигледно није дало довољно резултата с обзиром на то колико је новца уложено.

“Наглашавајући чињенице о финансијским улагањима у ову службу, Американци су индиректно прозвали актуелног министра безбједности БиХ, а раније директора те службе Драгана Мектића, који је тим новцем располагао бахато и нетранспарентно, на врло коруптиван начин, поготово када је ријеч о изградњи нове управне зграде и плаћања службених путовања и баханалија које су финансиране америчким новцем.

Американци нису упознати да се актуелни министар безбједности БиХ против тероризма бори трачевима о јахтама, који су испод сваког нивоа за једног озбиљног министра, али безбједносни шарлатан на дужности министра безбједности БиХ Драган Мектић очито тако јуриша у борби против тероризма”, нагласио је Галијашевић.

Он је изразио увјерење да ће, након објављивања оваквог извјештаја Стејт департмента, у којем је БиХ веома негативно окарактерисана, министар безбједности Драган Мектић “заувијек заћутати и престати обмањивати јавност БиХ да терористичка пријетња не постоји и да неко, за ситан новац, производи тероризам”.

“Хтио то Мектић и његови истомишиљеници из СДА видјети или не, БиХ је очито плодно тло са дугом историјом исламизма и стремљења ка ‘Исламској држави’ – од ‘Исламске декларације’ Алије Изетбеговића до његовог насљедника Бакира, од неоотоманске пројекције ‘Зелене трансверзале’ до Ердоганове исламистичке политике и од злочиначке војне формације Одред ‘Ел Муџахедин’, ‘Активне Исламске омладине’, разних невладиних организација до свијести о потреби изградње структуре која ће бити ослонац ‘Исламске државе’ и најјачи савезник у Европи”, упозорио је Галијашевић.

Он је навео да Стејт департмент у извјештају наглашава да у БиХ није изведена ниједна акција пресијецања токова новца за финансирање тероризма, да вође терориста нису стављене под адекватне мјере надзора, а терористима је и даље доступно наоружање и војна опрема, док се пропагандна и субверзивна дјелатност несметано обавља регрутујући младе Бошњаке за ратове који их се уопште не тичу.

“Упркос томе, такозвани министар безједности БиХ Драган Мектић и даље тврди да у БиХ нема опасности од тероризма. За њега нема, јер се борбом против тероризма, по налогу његовог ментора Бакира Изетбеговића, тиме не бави ниједна полицијска, безбједносна или правосудна институција на нивоу БиХ”, каже Галијашевић.

Стејт департмент истиче да Ударна група за борбу против тероризма у БиХ није урадила ништа значајно и да је потпуно подбацила у испуњавању обавеза.

“Координирајућа улога, коју је ова ударна група требало да има, није била видљива, као што у самом извјештају није констатовано ни да постоје неке друге институције /Дирекција за координацију полицијских тијела, Министарство безбједности БиХ и међународне полицијске структуре у којима дјелује БиХ – Интерпол, Европол…/ које исто тако имају координирајућу улогу, али је нису испуниле нити је та улога препозната”, рекао је Галијашевић Срни.

Иако је БиХ ускладила своје законодавство у области борбе против тероризма и предузимала одређене акције хапшења лица која се доводе у везу са тероризмом, истиче Галијашевић, ипак, ниједан предмет није успјешно завршен осуђујућом или правоснажном пресудом.

Он је додао да је у извјештају наглашено и хапшење 21 лица у прошлој години, од којих је само Хусеин Билал Боснић још у притвору, захваљујући, прије свега, улози коју је италијанска полиција имала у документовању терористичке активности и учешћу у акцији његовог хапшења.

“У негативном свјетлу у Извјештају се помиње и суђење Харису Чаушевићу званом Окс, нападачу на Полицијску станицу Бугојно, и Мевлиду Јашаревићу, нападачу на америчку Амбасаду у БиХ, којима се првостепена пресуда поништава, па се наставља вођење дуготрајног и неизвјесног судског процеса”, навео је Галијашевић.

Он је додао да је у Извјештају апострофирана и највећа противтерористичка акција у Европи – операција “Палмира”, изведена 28. новембра прошле године у Аустрији од Савезне Управе за заштиту уставног поретка и антитероризам, у којој је учествовало 900 полицајаца, а резултирала је привођењем и хапшењем 12 лица од којих је седам из БиХ.

“Наглашено је и да је кључна личност терористичке пријетње у Аустрији Мирсад Омеровић звани Ебу Тејма још у истражном затвору и да је држављанин БиХ”, рекао је Галијашевић.

Он је додао да је у извјештају похваљен приступ поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића на плану негирања екстремизма као учења иманентном исламу.

“Такође, изнесене су похвале и на рачун појединаца, изузетака у академској заједници у БиХ, који указују на проблем тероризма и доприносе јаснијем сагледавању овог феномена насиља, разумијевању узрока и метода борбе”, наглашава Галијашевић.

Све у свему, упозорава он, пред БиХ је много изазова када је ријеч о способним ветеранима ратова у Сирији, Ираку и Авганистану, али и о неспособним “политичким трабантима” који обављају послове безбједности у БиХ на непримјерен начин.

 

 

ИЗВОР: Срна