БиХ је терористичка пријетња за окружење

  • Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић оцијенио је да је БиХ терористичка пријетња за своје окружење, те за европски мир и стабилност.
  • “Указао сам и на некомпетентност министра безбједности БиХ /Драгана Мектића/ који је уствари `курсаџија`”, поручио је Галијашевић, наводећи да је Мектић завршио курс унутрашњих послова у оквиру МУП-а Хрватске, а “мисли да је био на Факултету правних наука у Загребу”.
  • На тлу БиХ постоји 46 безбједносно-терористичких кампова, односно 64 параџемата, како их Исламска заједница назива”, рекао је Галијашевић и појаснио да су то насеља која не поштују Устав БиХ.

 

 

О актуелној терористичкој пријетњи Галијашевић је данас на предавању у Бањалуци упознао и припаднике Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

“Указао сам и на потпуни нерад и неактивност ударног тима, лош приступ заједничких агенција и служби безбједности у Сарајеву, као и активности Тужилаштва и Министарства безбједности БиХ”, рекао је Галијашевић Срни.

Галијашевић сматра да ове институције, умјесто да одмажу, пружају помоћ терористима.

“Указао сам и на некомпетентност министра безбједности БиХ /Драгана Мектића/ који је уствари `курсаџија`”, поручио је Галијашевић, наводећи да је Мектић завршио курс унутрашњих послова у оквиру МУП-а Хрватске, а “мисли да је био на Факултету правних наука у Загребу”.

Галијашевић је навео да на подручју БиХ постоје остаци радикалног исламистичког и злочиначког одреда “Ел муџахедин”.

“На тлу БиХ постоји 46 безбједносно-терористичких кампова, односно 64 параџемата, како их Исламска заједница назива”, рекао је Галијашевић и појаснио да су то насеља која не поштују Устав БиХ.

Он је додао да “Исламска држава” и “Ал каида” на подручју БиХ дјелују пропагандно и организовано.

“Истовремено, у БиХ се вратило шест терориста из Гвантанама, који нису под адекватним мјерама надзора. Међу њима је пет Алжираца и највећи стручњак за експлозиве Тарик Махмуд Ахмед ал Савах”, истакао је Галијашевић.

Он је додао да је то пријетња европском миру, поготово што њихово дјеловање у БиХ произвело скоро 100.000 радикализованих муслимана.

Галијашевић је напоменуо да се ништа не ради како би се спријечило прање новца који служи за финансирање тероризма, те истиче да је то једна од најважнијих ствари у оквиру борбе против тероризма.

“Немамо ниједну финансијску, нити безбједносну операцију која би претекла токове финансирања вехабијских насеља, фиктивних невладиних и образовних организација, нити имамо претресе Вакуфске банке, чији је већински власник Јасин ал Кади, лице са свих могућих листа финансијера тероризма, па и са листе УН”, рекао је Галијашевић.

Он је указао да и даље нема казнене политике за терористе, који бивају ослобођени и не иду у затвор.

Галијашевић је указао и на то да се тачно не представља број бораца у Сирији, те да он није 124, него 360.

“Не омета се ни пропаганда која се проводи преко исламистичког часописа ‘САФФ’, а који воде официри злочиначког одреда ‘Ел муџахедин’, те се не спречава ни њихово дотурање оружја и нема акција које би спречавале одлазак на сиријско ратиште”, рекао је Галијашевић.

Галијашевић је предавање одржао за полицијске службенике у оквиру курса “Превенција и сузбијање тероризма, насилног екстремизма и радикализма”, који је организовао МУП Републике Српске.

Полазници курса су полицијски службеници распоређени на послове и задатке сузбијања и спречавања тероризма, те полицијски службеници криминалистичке полиције који се приликом обављања редовних послова и задатака сусрећу са дјелима тероризма, насилног екстремизма и радикализма

 

ИЗВОР: Срна