Београд: Представљена монографија о страдању Српкиња у протеклом рату (ВИДЕО)

  • У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ данас је у Београду промовисана монографија Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995.
 
       У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату страдало је више од 2.800 жена српске националности, више од 800 их се водило као нестало, још се трага за 315 жена, а више од 2.100 Српкиња било је изложено сексуалном злостављању и другим облицима тортуре, речено је на промоцији.

Књига “Наша исповијест“, објављена двојезично – на српском и енглеском језику – садржи 15 аутентичних потресних свједочења жена – жртава рата, са циљем да се свијету покаже истина о српским страдањима.

 

 

 

 

 

“Ово није монографија ни освете ни мржње, ни било каквог преувеличавања – ово је монографија истине, с циљем да се направи баланс и да се покаже истина о страдању прије свега Срба који су праведно бранили своја огњишта и нису тражили рат”, истакла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истакао је да је ова монографија трајан документ за истину и правду.

“Овом монографијом желимо да домаћој и свјетској јавности скренемо пажњу да су жене српске националности биле жртве разних облика тортуре и да напокон покушамо да скинемо тај стереотип да су једини страдалници били Бошњаци”, рекао је Којић.

 

 

ИЗВОР: РТРС