БЕОГРАД ЈЕ СРЦЕ МОСКВЕ: Ево шта многи Срби не знају о ужем центру руске престонице!

Строги центар (први прстен) града налази се на месту који је некада називан Београд, тачније Бели град (Бели город)… Ево и зашто!

Сваки велики град има своју историју која га чини посебном, а велеград какав је Москва свакако није изузетак, с тим што се историја и само срце руске престонице не може замислити без Београда!

Наиме, Москва је град са живописном историјом, али оно што је веома интересантно је да се строги центар (први прстен) града налази на месту који је некада називан Београд, тачније Бели град (Бели город). Назив је добио слично као и српска престоница (саградио их је исти неимар) по белом зиду који је изграђен 1589. године око новоприпојеног насеља које се развило северно од Кремља.

Беле пешчане стене дуго су биле одлична одбрана од напада разних непријатеља, али нису нису биле довољно чврст материјал који би издржао бројне нападе освајача и пожаре који су пустошили Москву у више наврата током тог периода.

Буквалном нестанку тих зидина допринела је и чињеница да они никада нису обнављани поновном надоградњом камених блокова, већ су поправљани искључиво дрвеном грађом. Такво грађевинско решење уз честа нова оштећења довели су до тога да су кремаљски зидови, средином 15. века, по писању неких западњачких, оновремених путописаца, изгледају као да су у потпуности направљени од дрвета.

Лоше стање зида довеле су до тога да императорка Катарина Велика одлучи да у 18. веку да сруши зидине Белог града и да пратећи њихову некадашњу линију засади дрвореде, изгради вртове и формира модерни булеварски полупрстен око града (полупрстен јер је ограничен реком Москвом).

Дакле, беле зидине су нестале, али то не спречава Московљане да центар града и даље зову Београд.

 

 

ИЗВОР: ЕПК/Курир