БЕЛОРУСКИ НАЦИОНАЛИСТИ ЖЕЛЕ ДА ПОТЧИНЕ ДРЖАВУ ВАШИНГТОНУ И ВАРШАВИ: Националистичка хистерија (ВИДЕО)

 • У Белорусији је од стране националиста и помоћ Пољске и САД, започет процес десовјетизације, затим представљања комуниста Совјетског Савеза у најгорем светлу, који су, иначе створили Белоруску Совјетску Социјалистичку Републику и улепшавање пољског и немачког окупационог режима, под чијим су патронатом били белоруски националисти, који су 1918. године створили тзв. Белоруску Народну Републику

ПИШЕ:  Кирилл Сергеевич Забавскиј

 

Скрећемо пажњу читаоцима на низ догађаја које карактеришу актуелну реалност Републике Белорусије:

 1. Идеолошка диверзија историчара. Наиме, 9. марта 2018. године, на пољском ТВ каналу БелСат, који се специјално емитује за територију Бјелорусије, а у програму «Кожны з нас», расправљано је о Белоруској народној републици (БНР), која је створена 5. марта 1918. године на окупираној територији Руске империје, од стране Немачке. У емисији, што је интересантно, учествовали су истраживачи са Института за историју Националне академије наука Белорусије, државне научне организације, као и запосленици из других организација.

Валентин Голубев – доктор наука, професор Националне академије наука Белорусије (један од оснивача Белоруског народног фронта)

Владимир Љаховски – кандидат историјских наука, наставник БСУ

Валентин Мазетс – Кандидат историјских наука, НАС Белорусије

Сергеј Хоревски – кандидат историје уметности, историчар културе

Олег Трусов – Кандидат историјских наука (један од оснивача Белоруског народног фронта) и други.

Садржај програма, под бело-црвено-белом заставом, јасно је показивао циљ учесника – допринети десовјетизацији, представљање комуниста Совјетског Савеза у најгорем светлу, који су, иначе створили Белоруску Совјетску Социјалистичку Републику, и улепшавање пољског и немачког окупационог режима, под чијим је руководством дозвољено да белоруски националисти 1918. створе БНР.

ПРОПАГАНДНИ ПЛАКАТ НАЦИОНАЛИСТА О “БЕЛОРУСКОЈ НАРОДНОЈ РЕПУБЛИЦИ”. ФОТОГРАФИЈА: Наша Ніва

 

На половини емисије, када су се на екрану појавили тзв. симболи БНР , интонирана је њена химна. Наравно, сви учесници, осим једног, устају, укључујући запослене у Институту за историју Националне академије наука Белорусије, и почињу да певају химу БНР. Чин устајања и певања квинслишке химне може се упоредити са актом јавне заклетве на верност тзв. БНР, чији се лидери тренутно налазе у Сједињеним Државама и Канади, а који се финансирају из средстава блиских америчким обавештајним агенцијама. Њихов службени став је непризнавање легитимности белоруске државне власти и, сходно томе, доводи се у питање и легитимитет саме Републике Белорусије, као што су њихове активности на сваки могући начин усмерене на подривање државних основа наше земље.

 1. Сличне националистичке дисторзије и перверзије почињу да се манифестују у акцијама и изјавама одређених значајних личности, као што је Генадиј Давиденко Брониславович, шеф најмасовније друштвене организације Беле Русије и бившег директора Белтелерадиокомпаније.

Као пример, наведемо транскрипт његовог говора на руској телевизији, а у емисији “Право на гласање”, од 25. 04. 2018, “Русија – Белорусија: појачајте?”.

Транскрипт говора од 2 мин.

“- Обратите пажњу (каже Г. Давидко) на пут који смо ми (Белоруси) прошли, врло кратко – кроз терор бољшевика – при чему је уништена сва интелигенција и уништен економски систем на нашој територији. Потом је дошао Други светски рат, Чернобил … то је оно до чега смо дошли. ”

И завршава се наредних 3 минута, 35 секунди:

“- … као резултат овог дугог пута ка независности … ипак смо успели да постанемо развијена европска земља!”

ИСТОВРЕМЕНО, БЕЛОРУСКИ НАЦИОНАЛИСТИ НЕГИРАЈУ СТВАРНЕ КОРЕНЕ САВРЕМЕНЕ БЕЛОРУСИЈЕ

 

3. На жалост, то нису једине манифестације националистичких дисторзија и, касније, националистичке хистерије. Дозволите да вам укажем на неколико примера:

 1. – прво, ту је недавни “удар” званичника Министарства културе на волонтере који су покушали да обнове патриотске натписе из совјетске ере на зидовима тврђаве Брест којима није дозвољено да доврше своју часну мисију;
 2. – друго, провладине синдикалне организације подигле су споменик непознатим жртвама у Куропатима, при чему је све рађено тако да се подстакну националистичка осећања;
 3. – треће, власти су дозволиле одржавање свечане емисије посвећене сто годишњици БНР, у којој су из неког разлога учествовали и неки представници владе;
 4. – четврто, потребно је указати на алармантне тенденције, у разним регионима Белорусије, где поједини државни службеници јавно показују да их иритира свети симбол победе – Георгијевска лента, који покушавају да замене новим или да је сасвим забране.
  1. Добро је познато да је од национализма до нацизма један корак. Истину ове тезе потврђују догађаји из живота. Најближи примјер овога у времену и простору је Украјина. С обзиром да је данас Украјина марионетска држава, којом владају из САД, Пољске и ЕУ, националисти који су добили власт већ су одбацили све маске и живо продемонстрирали целом свету да је некада пријатељска и братска република израсла у стварну нацистичку државу.

  Катализатор промена у Украјини била је обојена револуција “Мајдан”. Међутим, трансформација моћи изнутра, без уличних акција, такође није ништа мање опасна акција.

  Тешко је проценити да ли политичко руководство Белорусије разуме претњу продора националистичких дисторзија и перверзија у умове највиших државних званичника, као и прелаз из национализма у нацизам, и то не кроз обојене револуције попут “Мајдана”, него кроз еволуцију саме државне власти.

  Истовремено, треба напоменути, да има и исправних корака у спречавању националистичке хистерије, ево неких примера:

  Прво, председник Белорусије, Александар Лукашенко свима је, укључујући и државним функционерима, дао до знања да неће подлећи обманама националиста и опозиције поводом прославе стоте годишњице БНР, рекавши: „Да, она је постојала, али ми ту немамо чиме да се поносимо. ”

  Tреба напоменути и систематски рад белоруских снага безбедности на супротстављању “Мајданима” и ширењу идеологије нацизма, фашизма и екстремизма у Белорусији. У том контексту, посебно је потребно нагласити законодавну иницијативу министра унутрашњих послова Игора Анатолијевича Шуњевича да се повећају казне за манифестацију неонацизма.

  Колики је значај ове иницијативе показују бројке које је такође саопштио Игор Анатолијевич Шуњевич – тренутно у Белорусији има више од 3.000 неонациста.

  Наравно, са претпоставком да се ради о откривеним следбеницима. Колико је још неидентификованих, скривених под маском национализма, може се само нагађати.

  С тим у вези, неопходно је пожелети председнику земље и “безбедњацима” јаку вољу, одлучност и успех у овој борби. И да пожелимо, да будемо достојни наших дедова и предака, који су у своје време уништили и фашисте и њихове следбенике из националистичких кругова.

  На крају, треба рећи да је са распадом СССР-а настало смутно време, али после избора за председника Републике Белорусије, Александра Григоријевича Лукашенка 1994. године и после народног референдума 1996. године, којим је потврђен курс наслеђен од БССР да се гради социјална држава, као и да се врате традиционални симболи Белорусије – застава са доминантном црвеном бојом и народним украсом на полу, као и савремени грб и химна Белорусије, који су наследници грба и химне БССР, да од тада белоруска опозиција и националисти настављају да узнемиравају људе и проводе своје субверзивне активности против Белорусије.

  Током многих година империјалистичке снаге западних држaва покушавале су да преко „марионетских структура“ – белоруске опозиције и националиста наметну кривицу комунистима за репресију против народа и друге злочине који се могу описати као чудовишна недела. Наравно, њихове оптужбе су апсурдне, а прави циљ је да замене концепцију развоја и фалсификују суштину историјских догађаја, јер одмазде против народа никада нису спровођене, било је само репресија и одбране од непријатеља народа, како спољашњих тако и унутрашњих.

  Захваљујући томе, заправо је и било могуће стварање моћног Совјетског Савеза, његово очување и развој до невиђених висина у свим сферама живота, а посебно у науци, култури и образовању.

  Дошло је, дакле, време да се у години сећања на стогодишњицу БССР-а присетимо модерне државе, која се данас зове Република Белорусија, да смо ми комунисти, заједно са прошлим генерацијама наших другова, као авангарда белоруског народа створила ову државу.

  Дошло је време да нам се врати наше. А први корак у наредним годинама је повратак изгубљеног поверења у друштву. Да би се то постигло, неопходан је образовно-васпитни рад са становништвом и, што је најважније, изборити се за истину!

Поштовани другови, погледајте видео на тему чланка и претплатите се на канал «Принуждение к правде».

 

Са руског превео Зоран Милошевић

 

ИЗВОР: «Русская Весна»: http://rusvesna.su/news/1547482359